Uniunea Europeană a luat măsuri, vineri, pentru restricţionarea exporturilor de vaccinuri pentru Covid-19 în Irlanda de Nord, încălcând protocolul acordului Brexit şi provocând mânia politicienilor din provincia britanică, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premierul nord-irlandez Arlene Foster a descris decizia UE de a invoca Articolul 16 din Protocolul Nord Irlandez, care permite Marii Britanii sau UE de a lua măsuri unilaterale dacă apare un efect negativ neaşteptat din partea acestui acord, drept ”un act incredibil de ostilitate”.

Un purtător de cuvînt al guvernului britanic a spus că ”va lua în considerare cu precauţie, următorii paşi”, adăugând că ministrul Michael Gove a transmis UE ”îngrijorarea Marii Britanii provocată de lipsa unei notificări din partea UE legată de acţiunile sale în legături că protocul Nord Irlandez”.

Mai devreme, vineri, Comisia Europeană a convenit un plan pentru controlul exporturilor de vaccinuri din UE, inclusiv către Marea Britanie, argumentând că trebuie să procedeze astfel pentru a-şi asigura stocurile necesare.

Irlanda de Nord primeşte vaccinuri din Marea Britanie, dar măsura a nemulţumit politicienii din provincie, cu mai puţin de o lună de când Marea Britanie a ieşit din UE, la sfârşitul anului 2020.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.