Autorităţile de reglementare ale Uniunii Europene ar putea introduce algoritmi proprii pentru depistarea companiilor care se folosesc de softuri pentru corelarea preţurilor cu cele ale companiilor concurente, a anunţat vineri comisarul pentru Concurenţă Margrethe Vestager, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Declaraţia făcută de Vestager scoate în evidenţă nemulţumirea autorităţilor de reglementare faţă de intstrumentele tehnologice avansate folosite de companii, cum sunt algoritmii informatici care le ajută să îşi coreleze preţurile fără să aibă nevoie de un acord oficial sau interacţiune umană.

O investigaţie în domeniul comerţului electronic, efectuată anul trecut de Comisia Europeană, a constatat că două treimi dintre retaileri utilizează algoritmi pentru a urmări preţurile companiilor concurente.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Există şi o dezbatere, dacă creatorii şi utilizatorii acestor algoritmi pot fi făcuţi responsabili de coordonarea preţurilor.

Vestager a spus că a comandat un studiu în această problemă.

”Există o ipoteză că nu toţi algoritmii au mers la şcoala de drept. Aşa că poate sunt câţiva care ar putea avea ideea că se pot coaliza cu un alt algoritm care nici el nu a fost la şcoala de drept”, a afirmat Vestager la o conferinţă organizată de Autoritatea pentru concurenţă din Belgia.

”Aşa că, desigur, am vrea să avem şi noi proprii noştri algoritmi, să analizăm piaţa, să ne dăm seama dacă a avut loc o coalizare”, a spus ea.

Într-un discurs susţinut anul trecut, Vestager, care poate penaliza companiilor cu până la 10% din cifra anuală de afaceri pentru încălcarea regulilor europene, a spus că ar putea impune amenzi mai mari împotriva companiilor care utilizează software pentru a-şi întări cartelurile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.