Comisia Europeană a declarat miercuri că a desemnat şase giganţi ai tehnologiei drept ”gardieni”, în temeiul noii legi a pieţei digitale (DMA), care include un set de reguli stricte care ar putea zgudui modelele de afaceri ale marilor platforme digitale, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Amazon, Alphabet, comoania mamă a Google, Apple, Microsoft, Meta şi ByteDance vor avea la dispoziţie şase luni pentru a-şi aduce serviciile de bază ale platformelor lor în conformitate cu obligaţiile prevăzute în DMA, a declarat Comisia, care este braţul executiv al Uniunii Europene, într-un comunicat.

Comisia a declarat că Amazon, Apple, Alphabet, Meta, Microsoft şi grupul chinez ByteDance drept ”gardieni”.

Termenul se referă la platformele de internet uriaşe despre care UE consideră că restricţionează accesul la serviciile de bază ale platformei, cum ar fi căutarea online, publicitatea şi mesageria şi comunicaţiile.

Comisia a deschis, de asemenea, cinci noi investigaţii de piaţă asupra giganţilor tehnologici americani Microsoft şi Apple, evaluând dacă unele dintre serviciile companiilor ar trebui sau nu să se califice drept gardieni.

Ca parte a acestor anchete, UE va studia propunerile făcute de Microsoft şi Apple.

UE consideră că platformele Microsoft Bing, Edge şi Microsoft Advertising şi serviciul Apple iMessage îndeplinesc cerinţele pentru a fi considerate gardieni.

Microsoft şi Apple argumentează contrariul.

UE va investiga, de asemenea, dacă iPadOS, al Apple, sistemul de operare din spatele liniei de tablete iPad a gigantului tehnologic din Cupertino, California, ar trebui să fie declarat gardian, chiar dacă Comisia Europeană spune că nu îndeplineşte criteriile.

Digital Markets Act este o nouă lege revoluţionară a UE, care îşi propune să restrângă practicile anticoncurenţiale ale marilor jucători din domeniul tehnologiei.

Firmele de internet mai mici şi alte companii s-au plâns că sunt afectate de practicile de afaceri ale acestor companii.

De exemplu, sistemele de operare mobile ale Google şi Apple, care sunt principalele platforme de operare mobilă la nivel mondial, percep o taxă de 30% pentru achiziţiile în aplicaţie, despre care companiile, inclusiv Spotify şi Epic Games, au susţinut că sunt prea mari.

Apple a spus că rămâne ”foarte îngrijorată” de riscurile pentru confidenţialitate şi securitatea datelor pe care le prezintă Digital Markets Act pentru utilizatorii săi.

Compania a spus că DMA ar putea duce la slăbirea securităţii platformei sale iMessage - UE doreşte ca Apple să faciliteze lucrul iMessage cu serviciile de mesagerie rivale, cum ar fi WhatsApp.

”Accentul nostru se va concentra asupra modului în care atenuăm aceste impacturi şi continuăm să furnizăm cele mai bune produse şi servicii clienţilor noştri europeni”, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Apple, într-o declaraţie trimisă prin e-mail la CNBC.

În mod special, UE a desemnat şi ByteDance ca gardian. Platforma sa de socializare TikTok a fost supusă unei atenţii sporite la nivel global, autorităţile de reglementare temându-se de popularitatea sa în creştere şi de potenţialul său de a răspândi dezinformarea unui public tânăr.

Legislatorii UE şi-au exprimat, de asemenea, îngrijorări cu privire la perspectiva influenţei de la Beijing asupra TikTok, inclusiv posibilitatea ca autorităţile guvernamentale să folosească aplicaţia pentru a spiona utilizatorii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.