Autorităţile de reglementare din Uniunea Europeană au deschis joi o investigaţie antitrust cu privire la combinarea de către Microsoft a aplicaţiei sale video şi chat Teams cu alte produse Office, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comisia Europeană, braţul executiv al UE, a declarat că aceste practici pot constitui un comportament anticoncurenţial.

Este prima investigaţie antitrust a UE împotriva Microsoft din peste un deceniu.

”Comisia este îngrijorată de faptul că Microsoft poate acorda Teams un avantaj de distribuţie prin faptul că nu oferă clienţilor posibilitatea de a alege dacă să includă sau nu accesul la acel produs atunci când se abonează la suitele lor de productivitate şi ar putea să fi limitat interoperabilitatea dintre suitele sale de productivitate şi ofertele concurente”, au declarat joi autorităţile de reglementare din UE, într-un comunicat de presă.

Cu alte cuvinte, UE este îngrijorată că Microsoft nu oferă clienţilor posibilitatea de a nu cumpăra Teams atunci când se abonează la produsul Office 365 al companiei.

Făcând acest lucru, Microsoft ar putea împiedica alte companii să concureze în spaţiul de mesagerie şi aplicaţii video la locul de muncă.

”Aceste practici pot constitui legare sau grupare anticoncurenţiale şi pot împiedica concurenţa furnizorilor altor instrumente de comunicare şi colaborare”, a adăugat Comisia.

Microsoft 365, cunoscut anterior ca Office 365, este setul de software Microsoft care include aplicaţii adaptate la locul de muncă, cum ar fi Word şi Excel.

Investigaţiile antitrust nu au un termen de finalizare autoimpus.

În cazul în care se constată că Microsoft încalcă regulile de concurenţă ale UE, gigantul tehnologic din SUA s-ar putea confrunta cu o amendă de până la 10% din cifra sa totală de afaceri anuală.

Preocupările cu privire la Microsoft din motive de competitivitate au apărut pentru prima dată în 2020, când rivala Teams, Slack, a depus o plângere la UE, în care pretindea că gigantul tehnologic a legat ilegal Teams de pachetele sale dominante de productivitate, cum ar fi Microsoft 365.

Slack, care este deţinută de Salesforce, a spus că mişcarea a însemnat că milioane de utilizatori au fost forţaţi să instaleze Teams fără posibilitatea de a-l elimina.

Un purtător de cuvânt al Microsoft a spus: ”Respectăm munca Comisiei Europene în acest caz şi ne luăm foarte în serios propriile responsabilităţi. Vom continua să cooperăm cu Comisia şi vom rămâne angajaţi să găsim soluţii care să răspundă preocupărilor acesteia.”

Grupul Microsoft a fost supus ultima dată unei anchete antitrust a UE în 2009, într-un caz similar în legătură cu fostul său browser Internet Explorer.

UE şi-a exprimat îngrijorarea că concurenţa a fost denaturată prin legarea de către Microsoft a Internet Explorer de sistemul său de operare Windows.

Microsoft a oferit remedii UE, angajându-se să permită utilizatorilor Windows să aleagă browsere web rivale.

Mai recent, preluarea de către Microsoft a propus a Activision Blizzard, pentru 69 de miliarde de dolari, a intrat în atenţia UE, pe motiv că acordul ar putea denatura concurenţa pe piaţa consolelor şi a jocurilor în cloud.

Microsoft a oferit remedii UE în acest caz, ducând la aprobarea acordului de către autorităţile de reglementare, în luna mai.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.