Uniunea Europeană a deschis o procedură împotriva platformei de socializare X a lui Elon Musk privind încălcarea dreptului comunitar, pentru suspiciunea de eşec în combaterea dezinformării şi manipulării conţinutului, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este prima astfel de anchetă bazată pe Legea privind Serviciile Digitale (Digital Services Act-DSA).

Comisarul Thierry Breton a declarat luni că această măsură este un răspuns la presupusele încălcări ale obligaţiilor de transparenţă ale X şi ale obligaţiilor sale de a contracara conţinutul ilegal şi dezinformarea.

Este, de asemenea, un răspuns la ceea ce UE numeşte un design ”înşelător” al interfeţei cu utilizatorul, legat de aşa-numitele bife albastre.

X, deţinută de Elon Musk, a declarat într-un comunicat pregătit în prealabil, distribuit pe reţelele de socializare, că ”rămâne angajată să respecte Legea privind serviciile digitale şi cooperează cu procesul de reglementare”.

Compania a adăugat: ”Este important ca acest proces să rămână liber de influenţă politică şi să respecte legea. X se concentrează pe crearea unui mediu sigur şi incluziv pentru toţi utilizatorii de pe platforma noastră, protejând în acelaşi timp libertatea de exprimare şi vom continua să lucrăm neobosit pentru acest obiectiv.”

Comisia Europeană a declarat că a demarat procedurile în temeiul DSA ”pe baza anchetei preliminare efectuate până în prezent, inclusiv pe baza unei analize a raportului de evaluare a riscurilor prezentat de X în septembrie, a raportului de transparenţă al, X publicat pe 3 noiembrie, şi răspunsurile X la o solicitare oficială de informaţii, care, printre altele, se referea la diseminarea de conţinut ilegal în contextul atacurilor teroriste ale Hamas împotriva Israelului.”

DSA, care a intrat în vigoare abia în noiembrie 2022, solicită platformelor online mari, cum ar fi X, să reducă riscul dezinformării şi să instituie proceduri riguroase pentru a elimina discursurile instigatoare la ură, echilibrând în acelaşi timp acest lucru cu preocupările legate de libertatea de exprimare.

Companiile găsite vinovate de încălcări riscă amenzi de până la 6% din veniturile lor anuale globale.

Procedurile oficiale de încălcare a dreptului comunitar se vor concentra pe respectarea de către X a obligaţiilor sale de a contracara diseminarea conţinutului ilegal în UE, eficacitatea măsurilor platformei de socializare pentru combaterea manipulării informaţiilor şi măsurile sale de creştere a transparenţei.

Investigaţia va aborda, de asemenea, problema ”unui design înşelător” suspectat al interfeţei de utilizator X, concentrându-se în special pe aşa-numitele bife albastre ale platformei.

X spune că bifele albastre sunt acordate conturilor verificate care au un abonament activ la serviciul X Premium şi îndeplinesc anumite cerinţe de eligibilitate, cum ar fi afişarea unui nume şi a unei fotografii de profil, utilizarea activă şi faptul că sunt sigure şi nu sunt înşelătoare.

”Contul dvs. trebuie să nu aibă semne de implicare în manipularea platformei şi spam” pentru a se califica pentru bifa albastră, spune X.

După deschiderea procedurilor, Comisia Europeană a declarat că va continua procesul de strângere a probelor. Aceasta a subliniat că Legea privind serviciile digitale nu stabileşte un termen legal pentru încheierea procedurilor oficiale.

Informaţia despre anchetă a fost prefigurată de avertismentul lui Breton de la jumătatea lunii octombrie adresat platformelor de socializare X, Meta şi TikTok, care le-a îndemnat să rămână vigilente faţă de dezinformare şi postări violente care abordează conflictul Israel-Hamas.

”Vă reamintesc că în urma deschiderii unei potenţiale investigaţii şi a unei constatări de nerespectare, pot fi impuse sancţiuni”, a scris Breton la acea vreme.

Într-un incident recent separat, X a făcut obiectul unei plângeri din partea activistului pentru confidenţialitate Max Schrems, care a susţinut că platforma de socializare a încălcat regulile UE utilizând ilegal opiniile politice şi convingerile religioase ale oamenilor pentru a-i viza cu reclame.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.