Uniunea Europeană a adoptat marţi o listă neagră a paradisurilor fiscale care include 15 state, printre care Bermuda, Insulele Virgine Britanice şi Emiratele Arabe Unite, cu toate că ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici, care a prezidat reuniunea miniştrilor ECOFIN, a dorit amânarea deciziei pentru luna mai, relatează site-ul politico.eu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Decizia a triplat numărul statelor din afara UE considerate paradisuri fiscale.

Teodorovici a declarat reporterilor înainte de şedinţă că membrii Consiliului vor amâna probabil decizia.

Comentariile lui Teodorovici a provocat confuzie în rândul miniştrilor de Finanţe, au declarat mai mulţi oficiali pentru Politico.

Consiliul ajunsese luni seară la un acord de principiu, cu intenţia de a prezenţa marţi lista modificată.

Acesta fapt l-a lăsat pe Teodorovici ”complet izolat”, a declarat un oficial participat la reuniunea ECOFIN, la care s-a discutat lista neagră cu uşile închise.

Chiar şi comisarul pentru Fiscalitate, Pierre Moscovici, ”a fost surprins de sprijin”, a spus un alt oficial.

Noua listă include Samoa Americană, Aruba, Barbados, Belize, Bermuda, Dominica, Fiji, Guam, Insulele Marshall, Oman, Samoa, Trinidar şi Tobago, Insulele Virgine Britanice, Emiratele Arabe Unite şi Vanuatu.

Statele aflate pe lista neagră au restricţii la finanţarea din partea UE şi la investiţiile Băncii Europene de Investiţii. Guvernele UE pot opta să adauge sancţiuni proprii împotriva statelor aflate pe lista neagră.

Consiliul a prezentat pentru prima oară iniţiativa privind lista neagră a paradisurilor fiscale în decembrie 2017, iar aceasta includea 17 ţări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.