Ucraina lucrează ”intens” cu partenerii săi pentru a relua călătoriile aeriene suspendate de aproape doi ani, cu accent principal pe Aeroportul Internaţional Boryspil, din apropierea capitalei Kiev, a declarat joi un oficial prezidenţial, citat de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Spaţiul aerian al Ucrainei a fost închis brusc de invazia Rusiei din februarie 2022, din cauza riscului de securitate pentru aviaţia civilă, şi oricine vizitează ţara trebuie să folosească căile rutiere sau feroviare dintr-o ţară vecină.

Kievul vede restabilirea călătoriilor aeriene ca pe un obiectiv către o victorie economică.

”Nu vreau să creez aşteptări excesive... dar vă pot spune că lucrăm farte intens pentru a recupera conexiunea aeriană în Ucraina”, a declarat Rostislav Shurma, şef adjunct al biroului prezidenţial al Ucrainei, în timpul unei discuţii la Davos.

Shurma a refuzat să ofere un termen pentru posibila restabilire a călătoriilor aeriene, dar a spus că Ucraina are ”o foaie de parcurs şi un program intern”.

El a declarat că Kievul consultă colegii israelieni cu privire la specificaţiile tehnice pentru a permite procesul de reluare, fără a detalia.

Israelul are o experienţă îndelungată în implementarea sistemelor de apărare aeriană pentru a-şi proteja infrastructura.

”Trebuie să obţinem aprobări de la IATA (International Air Transport Association) şi FAA (Administraţia Federală a Aviaţiei din SUA), ceea ce nu este un caz uşor. Şi depinde mai mult de deciziile îndrăzneţe ale partenerilor internaţionali pe care credem că le vom obţine, ", a spus Shurma.

Un program de asigurare pentru transporturile de cereale prin coridorul Mării Negre, condus de brokerul Marsh McLennan, deschide o nouă filă cu alţi asigurători şi bănci de stat ucrainene, ar putea fi folosit ca un plan pentru restabilirea călătoriilor aeriene, a declarat CEO-ul Marsh McLennan, John Doyle.

”Accentul pe termen scurt trece dincolo de acea facilitate Unity (pentru transporturile de cereale), folosind aceasta ca un plan pentru a sprijini alte aspecte ale economiei. După cum am discutat, călătoriile sunt o parte importantă a acesteia”, a spus el la Davos.

Shurma a spus că Ucraina se gândeşte să redeschidă fie aeroportul Boryspil, fie altul din regiunea de vest a Liovului, dar aeroportul internaţional de lângă Kiev a fost prioritatea.

În decembrie, un Boeing 777-300 a efectuat un zbor tehnic  de la Boryspil, semn că infrastructura rămâne în stare de funcţionare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.