Ucraina va cere altor aproximativ 50 de companii de tehnologie, inclusiv din domeniul jocurilor de noroc, esporturilor şi infrastructurii internetului, să ia măsuri împotriva Rusiei, în urma unei serii de solicitări anterioare, a declarat miercuri un oficial guvernamental ucrainean pentru Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Gigantul de software Oracle a răspuns miercuri la un tweet al Ministerului Transformării Digitale al Ucrainei în care îi cere să nu mai facă afaceri în Rusia pe fondul invadării Ucrainei de către această ţară.

Ministrul adjunct al digitalizării, Alexandr Borniakov, a arătat pe telefonul său tweetul recent postat de Oracle, în timpul interviului video, care spunea că compania ”a suspendat deja toate operaţiunile din Federaţia Rusă”.

De asemenea, EA Games a declarat miercuri pe Twitter că va elimina echipele ruseşti din jocurile de fotbal FIFA.

”S-au impus mai multe sancţiuni, s-a restabilit mai repede pacea”, a spus Borniakov despre campania ministerului său, purtând un hanorac şi stând în faţa steagurilor ucrainene. El a spus că de câteva ori pe zi sirenele au alertat pentru lovituri aeriene şi s-au mutat în buncăre.

Oracle nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Ucraina a cerut deja sprijin din partea a aproximativ 50 de companii de când a început invazia Rusiei săptămâna trecută, a spus Borniakov.

Soliticitările, care au inclus tweeturi de la viceprim-ministrul Mihailo Fedorov, care le-a cerut directorilor executivi din Silicon Valley să ia măsuri, au contribuit la aducerea în Ucraina a unor sateliţi de internet Starlink de la SpaceX, companaia antreprenorului Elon Musk, şi la noi restricţii asupra mass-media de stat ruse de către YouTube şi alte servicii de social media.

Apelurile adresate companiilor de tehnologie fac parte dintr-o strategie mai amplă a Ucrainei de a izola Rusia şi de a determina oamenii din ţară să se întoarcă împotriva guvernului lor şi să protesteze împotriva acţiunii ruse, pe care Moscova o numeşte ”operaţiune specială”.

O ”armata IT” de oameni din ţară şi din străinătate, organizată parţial de Ministerul pentru digitalizare prin intermediul aplicaţiei de mesagerie Telegram, a întrerupt accesul la site-urile web ale guvernului rus şi a contactat aproximativ 50 de milioane de civili ruşi prin intermediul reţelelor de socializare, telefonului şi mesajelor text cu informaţii despre invazie, a spus Borniakov.

El a spus că forţele de voluntari online numără acum peste 250.000 de oameni.

”Este ca cripto, este descentralizat”, a spus el, adăugând că voluntarii au propriile lor idei şi nu au primit doar comenzi de sus.

Săptămâna trecută, Reuters a relatat, citând persoane implicate în proiect, că guvernul ucrainean a cerut voluntari din subteranul hackerilor din ţară care să ajute la protejarea infrastructurii critice şi să efectueze misiuni de spionaj cibernetic împotriva trupelor ruse.

Ucraina intenţionează, de asemenea, să vândă NFT-uri sau jetoane nefungibile, un tip de activ digital care poate reprezenta opere de artă sau videoclipuri, pentru a ajuta cu fonduri pentru armată, a spus Borniakov.

"Vom pregăti o mulţime de imagini cool în stil ucrainean şi modele 3D. Dacă cumpăraţi acest NFT, toate donaţiile vor merge pentru a sprijini armata şi cetăţenii ucraineni", a spus el.

Guvernul a strâns milioane în donaţii de criptomonede după ce a postat apeluri pe reţelele sociale pentru donaţii de bitcoin şi alte jetoane digitale.

Un tweet fix de pe pagina de pe Twitter lui Borniakov enumeră portofelele pentru fondurile cripto oficiale ucrainene.

Înainte de invazia Rusiei, Borniakov a spus că ministerul tehnologiei s-a concentrat pe mutarea online a tuturor serviciilor guvernamentale. El a spus că aceste eforturi înseamnă că guvernul lucrează deja cu companii tehnologice precum Apple  şi Microsoft la proiecte precum paşapoartele digitale şi stocarea digitală a altor documente.

Ministerul a comunicat, de asemenea, cu fonduri de risc pentru a investi în startupuri ucrainene şi a lucrat pentru a încuraja marile firme de tehnologie să profite de inteligenţa artificială şi talentul de realitate virtuală din Ucraina prin deschiderea de centre de cercetare şi dezvoltare în ţară, a adăugat el. Asta s-a schimbat odată cu invazia.

"Acum, trebuie să trecem la un accent complet diferit. Şi asta este de fapt foarte trist", a spus el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.