UBS a încercat să liniştească investitorii în cadrul adunării sale generale anuale de miercuri, după preluarea băncii concurente Credit Suisse, de luna trecută, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei 1.128 de acţionari adunaţi la Basel au aşteptat clarificări cu privire la planul de integrare al consiliului de administraţie, după fuziunea de urgenţă dintre cele mai mari două bănci din Elveţia, care rămâne înfundată în controverse, pericole juridice şi scepticism public.

Preşedintele UBS, Colm Kelleher, a spus audienţei că 19 martie, data salvării de urgenţă a Credit Suisse, aflată în pragul colapsului, a fost ”o zi istorică şi o zi despre care speram că nu va veni niciodată”.

Dar el a spus că fuziunea prezintă, de asemenea, ”un nou început şi oportunităţi uriaşe în viitor pentru banca combinată şi sectorul financiar elveţian în ansamblul său”.

El a subliniat concentrarea continuă a UBS asupra gestionării averilor şi a afacerilor elveţiene şi a confirmat că banca va reduce capitalul alocat diviziei sale de investiţii la sub 25% din activele ponderate în funcţie de risc.

”Deşi nu am iniţiat aceste discuţii, credem că această tranzacţie este atractivă din punct de vedere financiar pentru acţionarii UBS”, a spus Kelleher, recunoscând în acelaşi timp că există ”un risc uriaş” asociat cu integrarea.

Integrarea Credit Suisse este de aşteptat să dureze aproximativ trei până la patru ani, excluzând portofoliul non-core al băncii de investiţii a Credit Suisse.

Kelleher a spus că banca se aşteaptă să rămână bine capitalizată şi ”considerabil peste” obiectivele sale de capital, până la încheierea tranzacţiei.

Noul CEO al UBS, Sergio Ermotti, şi-a început al doilea mandat miercuri, după renumirea lui şocantă de săptămâna trecută, consiliul de administraţie hotărând că el este omul potrivit pentru a conduce misiunea uriaşă de a integra afacerile băncii preluate.

Revenirea lui Ermotti a fost văzută de mulţi analişti ca o încercare de a restabili calmul, deoarece reputaţia stabilită de multă vreme a ţării, de stabilitate financiară, se clătina în pragul pragului.

UBS a raportat un profit anual de 7,6 miliarde de dolari în 2022, iar acţiunile sale rămân în creştere cu peste 10% de la începutul anului.

Rămân preocupări cu privire la dimensiunea noii entităţi, care va avea active totale investite de peste 5.000 de miliarde de dolari şi dacă creează riscuri prea concentrate pentru economia elveţiană şi globală.

Potrivit informaţiilor din presă, planurile UBS ar putea include eliminarea a aproximativ 20-30% din forţa de muncă globală a entităţii combinate, dar vicepreşedintele băncii a declarat miercuri că este prea devreme pentru a oferi estimări concrete.

Credit Suisse a organizat marţi ultima AGA independentă din istoria sa de 167 de ani, la Zurich, după ce autorităţile elveţiene au intermediat ”salvarea de urgenţă”, la sfârşitul lunii martie, când preţul acţiunilor băncii a scăzut şi deponenţii au fugit în masă.

Consiliul de administraţie a fost confruntat marţi cu furia acţionarilor, care cer răspunsuri şi răspundere în legătură cu acordul de preluare de către UBS, de 3 miliarde de franci elveţieni (3,3 miliarde de dolari), care a fost aprobat în grabă în cursul unui weekend, şi care nu a inclus votul atât al acţionarilor UBS, cât şi pe cei ai Credit Suisse.

Preşedintele Credit Suisse, Axel Lehmann, a spus acţionarilor, clienţilor şi angajaţilor că îi pare ”foarte rău” şi a sugerat că planul de redresare al băncii după ani de pierderi, scandaluri şi nerespectări a fost pe drumul cel bun până când tulburările din sectorul bancar din SUA au declanşat  retrageri de fonduri din cauza lipsei de încredere.

Peter V. Kunz, de la catedra de drept economic şi drept comparat a Universităţii din Berna, a declarat miercuri, pentru CNBC, că starea de spirit din Basel a fost ”total diferită” de cea din Zurich, de marţi.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.