Operatorul aerian turc Turkish Airlines va comanda un număr record de 600 de aeronave noi, care vor fi livrate în zece ani, a declarat joi preşedintele companiei, Ahmet Bolat, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O astfel de comandă, dacă ar fi confirmată, ar fi cea mai mare efectuată vreodată de o singură companie aeriană, eclipsând o comandă record a Air India pentru 470 de avioane Airbus şi Boeing, plasată în decembrie, dar comentariile sale au luat prin surprindere unele surse din industrie şi analişti.  

Vorbind cu câteva săptămâni înainte ca Turcia să găzduiască liderii companiilor aeriene de la Asociaţia Internaţională a Transporturilor Aeriene, Bolat a spus că această comandă va consta din 400 de avioane cu corp îngust şi 200 cu corpuri largi, adăugând că flota va creşte la 810 aeronave până în 2033.

"În timpul IATA urmează să anunţăm comenzi. Cu unul dintre marii producători, aproape că finalizăm discuţiile. Urmează să comandăm (în total) în jur de 600 de avioane", a declarat Bolat reporterilor la o întâlnire de presă pentru lansarea conceptului reînnoit al companiei de a oferi mese în timpul zborurilor.

Summitul anual al IATA, care reuneşte aproximativ 280 de companii aeriene, va avea loc la Istanbul în perioada 4-6 iunie.

Bolat a spus că THY este aproape de un acord cu Boeing pentru o parte a comenzii, dar nu a oferit detalii suplimentare.

Boeing a refuzat să comenteze.

Turkish Airlines ar putea contracta o comandă pentru restul aeronavelor noi la ”celălalt producător”, la următorul salon aerian european din iunie, a adăugat Bolat într-o aparentă referire la Airbus, rivalul european al Boeing.

Airbus a refuzat să comenteze.

Salonul aerian de la Paris are loc în săptămâna din 19 iunie.

Referindu-se la alegerile de referinţă din Turcia din 14 mai, Bolat a spus că se aşteaptă la menţinerea conducerii de vârf a companiei după vot, astfel încât Turkish Airlines să îşi poată îndeplini planul de creştere pe 10 ani.

Companiile aeriene au comandat avioane în vrac pentru a asigura sloturile în scădere, pe măsură ce călătoriile revin în urma pandemiei.

THY are planuri ambiţioase de a atrage mai mult trafic către hub-ul său din Istanbul, concurând cu rivalii europeni şi din Golf.

Ryanair, din Irlanda, a plasat o comandă pentru până la 300 de avioane cu corp îngust, la începutul acestei săptămâni, iar IndiGo din India este în discuţii pentru a cumpăra aproximativ 500 de avioane, a informat Reuters în martie.

THY a anunţat luna trecută un plan strategic pe 10 ani şi ţinte de creştere care includ un obiectiv de a gestiona 170 de milioane de pasageri până în 2033, comparativ cu peste 85 de milioane în 2023.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.