Turcia a raportat un excedent de cont curent, aferent lunii iunie, pentru prima dată în ultimele 20 de luni, datorită turiştilor care vin în ţară, iar preşedintele Recep Tayyip Erdogan revine la gestionarea convenţională a economiei după ce şi-a asigurat un al treilea mandat de preşedinte, relatează Financial Times.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Balanţa de plăţi, cea mai largă măsură a comerţului cu bunuri şi servicii al unei ţări, a fost de 674 de milioane de dolari în iunie, fiind primul excedent din octombrie 2021, potrivit datelor băncii centrale de vineri.

Turismul a înregistrat un flux net de 4,2 miliarde de dolari, a spus banca.

Turcia a raportat o creştere cu 20% a numărului de vizitatori străini în prima jumătate a anului 2023, atrăgând călători în căutare de vacanţe ieftine, după ce lira turcească a pierdut aproximativ 30% din valoarea sa faţă de dolar în acest an.

O scădere a preţurilor globale la petrol şi gaze, pe care  Turcia le importă aproape în totalitate, a contribuit şi la îmbunătăţirea datelor privind contul curent, în această vară.

Cu toate acestea, balanţa de plăţi, care a înregistrat un deficit cumulat de 36,8 miliarde de dolari în prima jumătate a anului, rămâne o vulnerabilitate pentru economia de 900 de miliarde de dolari a Turciei.

Criza economică din Turcia fost agravată înainte de alegerile generale din mai, când Erdoğan a menţinut creditul ieftin pentru a stimula creşterea economică, declanşând o inflaţie vertiginoasă.

De la victoria sa electorală, preşedintele a numit noi factori de decizie, care încearcă să tempereze criza costului vieţii, inclusiv prin creşterea treptată a ratelor dobânzilor.

Banca centrală, sub conducerea noului guvernator Hafize Gaye Erkan, a ridicat rata dobânzii de referinţă cu 9 puncte procentuale din iunie, la 17,5%. Dar aceasta rămâne cu mult sub inflaţie, care este aproape de 50%.

”Este încă puţin devreme pentru ca schimbările de politică să conducă acest lucru” la relaxarea contului curent, a spus Roger Kelly, economist la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, menţionând că ratele dobânzilor nu au afectat încă în mod substanţial cererea internă de mărfuri din străinătate, într-o ţară cu un dezechilibru comercial peren.

”Dar amploarea deprecierii lirei înseamnă că ar trebui să vedem această reechilibrare pe măsură ce mergem înainte. O încetinire semnificativă a cererii interne ar avea un impact imediat asupra importurilor care ar fi transmise în contul curent”, a spus el.

Banca Barclays a spus într-o notă către clienţi că se aşteaptă ca deficitul de cont curent să se reducă la 15 miliarde de dolari anul viitor, odată cu creşterea creditelor şi activitatea economică încetinind în continuare”.

Săptămâna aceasta, statisticile oficiale au arătat că şomajul în Turcia a crescut uşor la 9,6% şi că creşterea producţiei industriale a încetinit la 0,6% în iunie.

Pieţele financiare au salutat numirea de către Erdogan a lui Erkan şi a fostului bancher de pe Wall Street Mehmet Şimşek, în vechea lui slujbă de ministru de Finanţe.

Moody's Investors Service a lăudat săptămâna aceasta noua echipă economică şi a spus că ar putea îmbunătăţi ratingul de credit al Turciei, dacă ţara va rămâne pe aceeaşi cale.

”Suntem hotărâţi să implementăm politici bazate pe reguli, în conformitate cu normele internaţionale, pentru a asigura stabilitatea macrofinanciară şi pentru a creşte rezistenţa ţării noastre la şocuri. Credem că acest lucru se va reflecta asupra ratingului nostru de credit”, a scris Şimşek joi, pe platforma X, fostă Twitter.

O îmbunătăţire a ratingului de credit al Turciei este probabil să îl lase totuşi sub gradul de investiţie.

Investitorii străini au renunţat la activele turceşti în ultimii ani, fiind îndepărtaţi de intervenţia lui Erdogan în elaborarea politicilor monetare, pentru a menţine economia în creştere.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.