Turcia a majorat duminică accizele pentru carburanţi, pentru a ajuta la finanţarea unei creşteri de 1.120 miliarde de lire (42,2 miliarde de dolari) a veniturilor bugetare în 2023, după cutremurele din februarie şi alegerile prezidenţiale din mai, care au dus la creşterea cheltuielilor, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Taxa suplimentară pe combustibil va ajuta la atenuarea unui deficit bugetar care a crescut la 263,6 miliarde de lire în primele cinci luni ale anului, faţă de 124,6 miliarde de lire cu un an mai devreme, dar ar putea, de asemenea, să stimuleze inflaţia care a încetinit la 38,21% în iunie, de la un maxim al ultimilor 24 de ani, de 85,51%, în octombrie anul trecut.

Deficitul bugetar mai mare a fost determinat, în mare măsură, de cheltuielile crescute înainte de alegerile din mai, când preşedintele Tayyip Erdogan a fost ales pentru al treilea mandat, precum şi de lucrările de reconstrucţie după cutremurele din sudul Turciei.

Cutremurele, care au ucis peste 50.000 de oameni, vor costa Turcia în total peste 100 de miliarde de dolari.

În ultimul pas de consolidare a rezervelor de numerar ale Trezoreriei, cota de impozitare pentru benzină a fost majorată la 7,52 lire pe litru, de la 2,52 lire (0,1 dolari), în timp ce acciza pe motorină a crescut la 7,05 lire, de la 2,05 lire.

Impactul ajustărilor fiscale, împreună cu taxa pe valoarea adăugată (TVA), sunt aşteptate să adauge aproximativ 6 lire la preţul final la pompă, în creştere cu peste 20% pe litru, arată calculele Reuters.

Majorarea de 1.120 miliarde de lire a bugetului Ankarei a fost aprobată sâmbătă de Parlament şi urmează diverselor majorări recente de taxe, printre eforturile de a consolida bugetul, inclusiv o creştere cu două puncte procentuale a TVA-ului.

Lira turcească a pierdut mai mult de 80% din valoare din 2018 şi a scăzut cu peste 28% în 2023, determinând creşterea preţurilor unei game largi de bunuri, de la combustibil la alimente, în ţara dependentă de importuri.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.