Preşedintele american Donald Trump şi-a reluat marţi atacul împotriva Chinei, afirmând că această ţară ”a înşelat” Statele Unite, cu toate că a atribuit situaţia actuală politicilor foştilor lideri ai Statelor Unite. Trump a avertizat totodată că va majora tarifele dacă nu va fi încheiat acordul comercial, relatează CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele a susţinut marţi un amplu discurs la Economic Club din New York.

”De la intrarea Chinei în Organizaţia Mondială a Comerţului, în 2001, nimeni nu a manipulat mai bine sau nu a profitat mai mult de Statele Unite. Nu voi pronunţa cuvântul ”trişoare”, dar nimeni nu a trişat mai bine decât China, afirm acest lucru”, a spus Trump.

Remarcile întrerup o perioadă de relativă pace între cele două părţi, care au încercat să încheie faza întâi a unui acord comercial, care ar relaxa o parte din tarife.

Detaliile posibilului acord sunt încă discutate, Statele presând pentru deschiderea pieţelor şi eliminarea furtului de proprietate intelectuală, în timp ce China vrea ca Washingtonul să elimine unele tarife aplicate unor importuri de circa 250 de miliarde de dolari.

În loc să dea vina pe China, Trump a spus că liderii americani precedenţi care au negociat acordurile comerciale au permis manipularea acordului, iar rezultatele au afectat muncitorii americani, în special pe cei din industria prelucrătoare.

Preşedintele a făcut referire la un discurs pe care l-a susţinut, în care a criticat ţara pentru practicile economice.

”Am spus, <Asta nu merge bine>. Era la Beijing, într-o sală imensă, a spus Trump. ”Dar am spus că nu dau vina pe China. Dau vina pe SUA. Atunci am realizat că este adevărat”.

China nu a fost singura criticată de preşedintele american, care s-a referit şi la Uniunea Europeană, din cauza practicilor comericale incorecte.

”Multe ţări ne impun tarife extraordinar de ridicate sau creează bariere comerciale imposibile. Şi, ca să fiu cinstit, Uniunea Europeană, foarte, foarte dificil. Barierele pe care le-au creat sunt îngrozitoare, în multe privinţe mai rele decât China”, a mai spus Trump.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.