Preşedintele american Donald Trump a anunţat miercuri că Banca Mondială ar trebui să fie condusă de David Malpass, un membru al Trezoreriei SUA, susţinător al său şi critic al instituţiilor multilaterale, care s-a angajat că promoveze reforme ”pro-creştere” la banca de dezvoltare, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nominalizarea lui Malpass, responsabil al Trezoreriei însărcinat cu relaţiile diplomatice, trebuie aprobată de board-ul executiv al Băncii Mondiale şi ar putea fi contestată de unele dintre cele 188 de state acţionare ale instituţiei financiare.

Statele Unite sunt cel mai mare acţionar al Băncii Mondiale, cu 16% din drepturile de vot, şi desemnează în mod tradiţional preşedintele băncii. Directorul anterior al Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, care a demisionat pe 1 februarie, a fost contestat de Columbia şi Nigeria, în 2012.

Nominalizarea lui Malpass arată că administraţia Trump vrea un control mai strict al Băncii Mondiale. Malpass a fost consilier economic în timpul campaniei electorale a lui Trump din 2016.

Malpass, subsecretar al Trezoreriei însărcinat cu afacerile externe, post din care coordonează rolul SUA la Banca Mondială şi FMI, a criticat cele două instituţii pentru că au devenit tot mai  mari, mai invazive şi mai înrădăcinate.

Acesta a presat totodată Banca Mondială să reducă finanţarea Chinei, considerând că ţara a devenit prea bogată pentru astfel de sprijin.

Anul trecut, în cadrul unei majorări de capital de 13 miliarde de dolari la Banca Mondială, Malpass a ajutat la negocierea reformelor al căror rol este reorientarea resurselor către cele mai sărace ţări şi reducerea creditării Chinei.

Malpass va continua să participe la negocierile dintre SUA şi China , în timpul campaniei pentru preşedinţia Băncii Mondiale. El se va alătura săptămâna viitoare unei delegaţii americane care va merge la Beijing pentru discuţii noi, a spus un oficial al administraţiei Trump.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.