Preşedintele american Donald Trump a anunţat vineri o primă fază a acordului comercial cu China şi a suspendat viitoarea majorare a tarifelor, care urma să intre în vigoare marţi, dar oficiali ai ambelor părţi au declarat că mai sunt multe de făcut înainte de de încheierea unui acord, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acordul care se prefigurează, care include agricultura, piaţa valutară şi unele aspecte ale protejării drepturilor de proprietate intelectuală, ar reprezenta cel mai mare pas făcut de cele două ţări în războiul comercial din ultimele 15 luni, care a agitat pieţele financiare şi a încetinit creşterea economiei mondiale.

Anunţul de vineri nu include multe detalii, iar Trump a spus că redactarea acordului ar putea dura până la cinci săptămâni. Preşedintele a recunoscut că acordul ar putea să eşueze în această perioadă, dar şi-a exprimat încrederea că nu se va întâmpla acest lucru.

”Cred că avem o înţelegere fundamentală asupra problemelor principale. Am parcurs un volum semnificativ de documente, dar mai sunt multe de făcut. Nu vom semna un acord dacă nu vom putea să îi spunem preşedintelui că acestea sunt pe hârtie”, a declarat secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin.

După două zile de negocieri la Washington, Trump a declarat reporterilor, în prezenţa vicepremierului chinez Liu He, că cele două părţi sunt foarte aproape să pună capăt conflictului comercial.

”Au existat multe fricţiuni între Statele Unite şi China, iar acum este o sărbătoare a dragostei. Acesta este un lucru bun”, a spus preşedintele american.

Liu a adoptat un ton diferit.

”Am realizat progrese substanţiale în multe domenii. Suntem mulţumiţi de acest lucru. Vom continua să facem eforturi”, a spus Liu.

Agenţia de presă chineză Xinhua a relatat că ambele părţi ”au convenit să facă eforturi către un acord final”.

Trump, care doreşte să arate agricultorilor americani să le apără interesele, a lăudat China pentru că a acceptat să cumpere produse agricole de până la 50 de miliarde de dolari. Dar a menţinut tarifele de sute de miliarde de dolari pentru produsele din China.

Anunţul său, deşi este considerat un progres, a atras şi un anumit scepticism.

”Nu sunt sigur că ceea ce a anunţat preşedintele Trump poate fi numit un acord. Dacă nu au putut să cadă de acord asupra textului înseamnă că nu au terminat. A dori un acord nu înseamnă că există un acord. Acesta nu este un acord subţire. Este unul invizibil”, a declarat Scott Kennedy, expert în domeniul comerţului cu China la Center for Strategic and International Studies din Washington.

Mnuchin a declarat că preşedintele a fost de acord să nu pună în aplicare majorarea tarifelor de la 25% la 30% pentru bunuri din China în valoare de 250 de miliarde de dolari, care urmau să intre în vigoare marţi.

Dar Reprezentantul pentru Comerţ Robert Lighthizer a spus că Trump nu a luat o decizie privind tarifele care urmează să intre în vigoare în decembrie.

Trump şi preşedintele chinez Xi Jinping vor participa pe 16 noiembrie la summitul Cooperării Economie Asia Pacific, care va avea loc în Santiago, Chile, iar Trump a sugerat că acordul scris ar putea fi semnat acolo.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.