Preţul mediu pentru o noapte de cazare pentru două persoane a fost vara aceasta de 278 de lei, cu 12% mai mult faţă de anul trecut, arată datele Travelminit, platforma de rezervări hoteliere. Rezervările din perioada iunie - august au fost împărţite în patru mari categorii: litoralul Mării Negre (37%), marile oraşe (21%), staţiunile balneare (20%), destinaţiile montane (8%).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sezonul estival s-a încheiat, astfel că putem acum să tragem concluziile trendurilor din această vară, dar şi să înţelegem mai bine cum se raportează turiştii la industria din prezent. Cuvântul cheie al acestei veri este echilibrul, pentru că, din punctul de vedere al rezervărilor, acestea au fost distribuite în patru mari categorii/zone: litoralul Mării Negre (37%), marile oraşe (21%), staţiunile balneare (20%), destinaţiile montane (8%). Aşa cum era de aşteptat, hotelurile şi pensiunile s-au aglomerat rapid pe timp de vară, motiv pentru care specialiştii platformei hoteliere online le recomandă românilor ca, pe viitor, să facă rezervări din timp, ori de câte ori este anunţată o minivacanţă, o sărbătoare sau o perioadă de concedii. În felul acesta, turiştii au siguranţa că încă mai pot găsi locuri libere la hotelurile şi pensiunile preferate, dar şi că plătesc un tarif accesibil”, arată datele Travelminit.ro.

Cardurile au început să fie încărcate încă de la jumătatea lunii mai, ceea ce înseamnă că, pe timp de vară, a apărut şi un trend ascendent al rezervărilor cu vouchere de vacanţă, mai ales că acestea pot fi utilizate numai în România şi că nu sunt rambursabile.

”Aşa cum era de aşteptat, destinaţiile de top ale verii au rămas staţiunile de pe litoral, urmate de cele de la munte, staţiunile balneare, dar şi oraşele preferate adesea pentru city-break în România. Interesante sunt şi evenimentele care au influenţat concediile din această vară ale românilor, în special vacanţele la mare ale acestora. Sezonul estival a debutat cu o grevă în învăţământ, care i-a determinat pe cei care au copii la şcoală să aştepte clarificarea situaţiei înainte de a face planuri de călătorie. Rezervările pe litoral au fost influenţate şi de ştirile despre holera de la Marea Neagră, dar şi despre temperatura apei, care a fost mai rece decât în alţi ani în luna iulie”, arată platforma.

Potrivit Travelminit.ro, rezervările pe timp de vară s-au împărţit astfel: litoralul Mării Negre (37% din numărul total al rezervărilor), marile oraşe (21% din numărul total al rezervărilor), staţiunile balneare (20% din numărul total al rezervărilor) şi destinaţiile montane (8% din numărul total al rezervărilor).

Preţul mediu pentru o noapte de cazare pentru două persoane a fost de 278 de lei, cu 12% mai mult faţă de anul trecut, când preţul mediu a fost de 248 de lei.

În funcţie de zonă, tarifele pe timp de vară arată astfel: pe litoral, preţurile au crescut cu 7% faţă de 2022, în marile oraşe, preţurile au crescut cu 18% faţă de 2022, în staţiunile balneo, creşterea a fost de 12%, iar la munte a fost înregistrată o creştere de 17%.

La nivel general, din datele colectate până acum, preţurile în 2023 au avut următoarele creşteri: pe litoral, preţuri cu 9% mai mari faţă de 2022, în marile oraşe, preţuri cu 15% mai mari faţă de 2022, în staţiunile balneo, preţuri cu 13% mai mari faţă de 2022, iar la munte, preţuri cu 15% mai mari faţă de 2022.

În ceea ce priveşte alegerile turiştilor pentru unităţile de cazare pe timp de vară, se pare că procentele s-au împărţit aproape egal între pensiuni (cu 34.81% dintre rezervări) şi hoteluri (32.79 dintre rezervări), două opţiuni care oferă cel mai mare confort. Restul procentelor a fost distribuit între unităţile mai mici, cum ar fi vile, cabane, case de vacanţă, care acoperă 21.58% dintre rezervări, şi apartamente, care au 9.29% dintre rezervări.

În ceea ce priveşte oferta hotelierilor, se pare că aceştia au încercat să pluseze cu opţiuni suplimentare în pachetele de cazare: 24.08% dintre pachetele de cazare au avut şi mese incluse, 19.26% dintre pachete au oferit mese şi şedinţe wellness, 5.80% au avut doar componenta de wellness inclusă, pe când 50.86% dintre ofertele de cazare au fost fără mese şi fără facilităţi wellness. Turiştii preferă, bineînţeles, ofertele care includ mai multe servicii, însă avantajul pachetelor simple de cazare este tariful lor redus.

„A fost o vară plină, în care turiştii noştri au mers în tradiţionala vacanţă la mare, însă de la un an la altul observăm o creştere tot mai mare a rezervărilor pentru munte şi destinaţii balneare. Iar noi ne bucurăm să le putem oferi turiştilor noştri o diversitate de unităţi de cazare peste tot în România, dar şi posibilitatea de a plăti cu voucherele de vacanţă. Şi chiar dacă vara s-a încheiat, dorul de călătorit este tot acolo, aşa că ne pregătim pentru o toamnă în care ne aşteptăm să fie la mare căutare city-break-urile în România, dar şi destinaţiile de familie, mai ales că se apropie vacanţa copiilor”, spune Imecs - Ambrus Tímea, director de dezvoltare a afacerii.

Fondată în Cluj-Napoca, compania Travelminit este unul dintre cei mai mari jucători pe piaţă rezervărilor hoteliere din România din 2017. Portofoliul Travelminit conţine 7.500 de unităţi de cazare (hoteluri, pensiuni, apartamente) din România active pe platformă şi acoperă o gamă largă de cazare în toată ţara (litoral, munte, destinaţii balneoclimaterice şi oraşe mari), fiind lider pe piaţa rezervărilor cu card de vacanţă. Din 2020, Travelminit face parte din Szallas Group, care are în portofoliu 12 platforme hoteliere în Centrul şi Estul Europei (România, Ungaria, Polonia, Cehia, Croaţia), cu vânzări de peste 200 milioane de euro şi peste 500 de angajaţi.

În 2022, Szallas Group (inclusiv Travelminit) a fost achiziţionat de către Wirtualna Polska Holding, una dintre principalele companii de e-commerce şi media din Polonia, cotată la bursă şi cu sediul în Varşovia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.