Transportatorul naţional de gaze Transgaz a anunţat luni că BERD a acordat un împrumut în valoare de 278 de milioane lei (60 milioane euro) pentru construcţia unei noi conducte de transport gaze între România, Bulgaria, Ungaria şi Austria ”în sprijinul dezvoltării pieţelor europene energetice regionale”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Costul total al proiectului este de 479 milioane euro.

”Cu o lungime totală de 1.318 km, aşa-numitul coridor de transport gaze BRUA va asigura o mai bună interconectare între ţările aflate de-a lungul traseului său. Acesta va stimula piaţa energetică prin crearea de noi legături cu proiectele majore de infrastructuri de transport gaze, cum ar fi Coridorul Sudic, TAP şi TANAP, alte hub-uri centrale europene de gaze şi viitoarele perimetre de producţie offshore de la Marea Neagră”, arată un comunicat transmis luni de companie Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Oficialii Transgaz spun că proiectul va asigura, de asemenea, o mai bună integrare a pieţelor europene de gaze şi va contribui la creşterea siguranţei în aprovizionarea cu gaze.

”Promovând diversificarea traseelor şi surselor de aprovizionare, conducta va sprijini, de asemenea, dezvoltarea economiilor locale şi a concurenţei pe pieţele regionale de energie în beneficiul consumatorilor”, mai spun aceştia.

Fondurile BERD vor fi acordate companiei Transgaz din România, care construieşte tronsonul românesc al conductei.

În plus faţă de finanţarea BERD, Transgaz investeşte 149 milioane euro, Uniunea Europeană oferă 179 milioane de euro sub formă de granturi, iar Banca Europeană de Investiţii contribuie cu un împrumut de 50 de milioane de euro. Soldul va fi acoperit de alţi creditori.

Prima etapă a proiectului include construirea unei conducte cu o lungime de 478 km între nodul tehnologic Podişor lângă Bucureşti şi cel din Recaş la aproximativ 30 km distanţă de Timişoara, în vestul ţării, precum şi echipamentele auxiliare, sisteme de supraveghere hardware şi software de ultimă generaţie, tehnologii de comunicaţii şi trei staţii de comprimare gaze care urmează să fie plasate de-a lungul traseului.

Transgaz este operatorul tehnic al sistemului naţional de transport şi răspunde de funcţionarea acestuia în condiţii de siguranţă, eficienţă economică şi protecţie a mediului înconjurător.

 Transgaz a realizat anul trecut un profit net de 602,1 milioane lei, în creştere de peste 1% faţă de anul anterior.

De asemenea, veniturile din exploatare înainte de echilibrare şi de activitatea de construcţii au scăzut la 1,748 miliarde lei, de la 1,81 miliarde lei la sfârşitul lui 2016.

Acţionarul majoritar al Transgaz este Ministerul Economiei, care controlează 58,5% din acţiuni.

Compania are o capitalizare de 4,78 miliarde lei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.