Transportatorul naţional de gaze Transgaz a anunţat vineri că a obţinut dreptul de a începe lucrările la proiectul de interes comun în domeniul gazelor naturale “Conducta Ţărmul Mării Negre-Podişor pentru preluarea gazului din Marea Neagră”, urmare a emiterii de către Ministerul Energiei a unei decizii exhaustive din 25 aprilie, valoarea proiectului fiind estimată la 360,4 milioane euro, termenul estimat de finalizare fiind anul 2021.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr.347/2013, decizia exhaustivă reprezintă decizia sau ansamblul deciziilor luate de o autoritate sau de autorităţi ale statelor membre, cu excepţia instanţelor judecătoreşti, care stabileşte dacă unui iniţiator de proiect i se acordă sau nu autorizarea pentru realizarea proiectului. În cazul conductei care va prelua gazele din Marea Neagră, iniţiatorul proiectului este Transgaz.

Directorul general al Transgaz, Ion Sterian, menţionează că proiectul de interes comun în domeniul gazelor naturale “Conducta Ţărmul Mării Negre-Podişor pentru preluarea gazului din Marea Neagră” consolidează rolul strategic pe care compania îl are atât în sectorul infrastructurii energetice europene cât şi naţionale.

“Având în vedere finalizarea conformă şi completă a procesului de autorizare necesar pentru realizarea proiectului de interes comun, a procesului de consultare şi participarea publicului precum şi emiterea Deciziei exhaustive, Transgaz în calitate de iniţiator al Proiectului pentru construirea conductei care preia gazele din Marea Neagră a obţinut astfel dreptul de începere efectivă a lucrărilor de construirea gazoductului. Astfel, compania îşi consolidează rolul şi locul pe care-l are în sectorul infrastructurii energetice europene şi naţionale”, spune Sterian.

Traseul proiectului urmează direcţia generală de la Sud-Est spre Vest, traversând judeţele Constanţa, Călăraşi şi Giurgiu. Pe teritoriul judeţului Constanţa, conducta este situată pe teritoriul administrativ al comunelor Tuzla, Costineşti, Topraisar, Amzacea, Mereni, Chirnogeni, Cobadin, Peştera, Rasova. Pe teritoriul judeţului Călăraşi, conducta este situată pe teritoriul administrativ al comunelor Borcea, Jegălia, Perişoru, Dragalina, Ştefan Vodă, Cuza Vodă, Grădiştea, Independenţa, Alexandru Odobescu, Ciocăneşti, Dorobanţu, Ulmu, Lupşanu, Mânăstirea, Frăsinet, Curcani, Mitreni, Radovanu, Crivăţ.

Pe teritoriul judeţului Giurgiu, conducta este situată pe teritoriul administrativ al comunelor Hotarele, Greaca, Isvoarele, Prundu, Băneasa, Călugăreni, Stoeneşti, Schitu, Iepureşti, Ghimpaţi, Bulbucata, Letea Nouă, Clejani, Bucşani.

Proiectul cuprinde următoarele obiective de investiţii: conductă de transport gaze naturale Ţărmul Mării Negre – Amzacea cu lungimea totală de 308,4km, compusă din două tronsoane: Tronson Marea Neagră – Amzacea în lungime de 32,5km cu diametrul 1.200 mm; Tronson Amzacea – Podişor în lungime de 275,9 km cu diametrul 1000 mm; staţie de primire-lansare godevil aflată la km 32,5 în zona comunei Amzacea; nod tehnologic pentru Interconectare cu Conducta de Tranzit T1; nod tehnologic pentru Interconectare cu Sistemul Naţional de Transport în zona Vlaşin; interconectare cu staţia de comprimare gaze Podişor.

De-a lungul traseului conductei se vor amplasa 20 de staţii de robinete de secţionare, precum şi zece staţii de protecţie catodică situate în cadrul staţiilor de robinete de secţionare.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.