Transportatorul de energie electrică Transelectrica a semnat contractul de execuţie a lucrărilor pentru finalizarea tronsonului Oradea Sud – Nădab, parte din Linia Electrică Aeriană 400 kV Oradea – Bekescsaba, lucrări în valoare de peste 4 milioane de lei, blocate din anul 2008.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica a semnat contractul de execuţie a lucrărilor pentru finalizarea tronsonului Oradea Sud – Nădab, parte a Liniei Electrice Aeriene 400 kV Oradea – Bekescsaba. Lucrările au o valoare de peste 4 milioane de lei şi vor fi realizate în termen de 12 luni de către Electromontaj”, a informat compania.

Proiectul Liniei Electrice Aeriene 400 kV Oradea-Bekescsaba, o investiţie totală de peste 83 de milioane de lei, a fost blocat din anul 2008 din cauza unor dificultăţi întâmpinate în procesul de expropriere pe tronsonul Oradea Sud – Nădab.  Astfel, LEA 400 kV Oradea–Bekescsaba a fost dată în folosinţă doar parţial, şi anume tronsonul de dublu circuit, LEA 400 kV Nădab (România) – Bekescsaba (Ungaria): 60 de kilometri, din care pe teritoriul României 22 de kilometri, simultan cu LEA 400 kV Arad-Nădab. Tronsonul LEA 400 kV Oradea Sud – Nădab are o lungime totală de 72 km, simplu circuit A şi este realizat parţial.

”Finalizarea investiţiei Linia Electrică Aeriană 400 kV Oradea Sud – Nădab a fost încă de la începutul mandatului nostru unul dintre obiectivele prioritare. Am găsit acest proiect înţepenit în procesul de achiziţie a lucrărilor de execuţie, fără prea mulţi paşi făcuţi din 2018, de la momentul obţinerii Hotărârii de Guvern pentru expropriere. Am înţeles importanţa acestei investiţii atât pentru Companie, cât şi pentru Sistemul Energetic Naţional, şi de mai bine de jumătate de an am accelerat procesele, prin măsuri eficiente, şi am reuşit să înlăturăm toate blocajele. Rezultatul a fost cel aşteptat: am finalizat un proces de achiziţie publică şi am atribuit contractul de execuţie a lucrărilor”, a declarat Cătălin Niţu, director general executiv, preşedinte al directoratului Transelectrica.

Punerea în funcţiune a tronsonului Oradea Sud – Nădab şi astfel finalizarea LEA 400 kV Oradea - Bekescsaba contribuie la completarea inelului de 400 kV în zona de Vest, obiectiv prioritar al României, cu impact semnificativ asupra creşterii siguranţei în funcţionare şi asupra minimizării riscurilor în alimentarea cu energie electrică a consumatorilor din zona de nord – vest a ţării. 

De asemenea, în ceea ce priveşte siguranţa în funcţionare, compania precizează că LEA 400 kV Oradea-Bekescsaba are o fiabilitate superioară liniilor existente, fiind proiectată în baza unor noi standarde, ce ţin cont de creşterea impactului fenomenelor meteorologice.

Totodată, finalizarea acestei linii va conduce duce la eliminarea unor costuri privind congestiile în zona de nord-vest, cu impact atât asupra preţului la consumatorului final de energie electrică, cât şi asupra bugetului de venituri şi de cheltuieli al Transelectrica. La nivelul anului 2019, costurile privind congestiile în zona de nord-vest s-au ridicat la circa 1,6 milioane de lei.

”Prin finalizarea LEA 400 kV Oradea Sud – Nădab, va creşte capacitatea de transfer în interconexiune pe direcţia export cu 100 MW, iar pe direcţia import cu 300 MW, ceea ce contribuie la conformarea României la obligaţiile care îi revin din implementarea Regulamentelor UE. Această investiţie va avea un rol semnificativ şi pentru realizarea obiectivului Uniunii Europene de realizare a Pieţei Unice de Energie Electrică Europeană, care are ca scop bunăstarea socială (reducerea preţului energiei electrice la consumatorul final prin creşterea concurenţei şi competitivităţii)”, mai arată compania.

Compania Naţionala de Transport al Energiei Transelectrica este operatorul de transport şi de sistem din România, care gestionează, operează, întreţine, modernizează şi dezvoltă reţeaua de transport care cuprinde 81 staţii electrice de transformare şi 8.834,3 km de linii electrice aeriene de 110/220 kV, 400 kV şi 750 kV, aflate în gestiunea a opt unităţi teritoriale de transport.

 


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.