Compania naţională de transport al energiei electrice Transelectrica a anunţat miercuri că stadiul de realizare a planului de investiţii în primele trei luni ale anului este de 95%, fiind încheiate şase noi contracte de investiţii, cu o valoare totală de 195 de milioane de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În această perioadă, ne-am concentrat eforturile pe acţiunile de eficientizare a companiei, dar şi pe monitorizarea extrem de atentă a tuturor lucrărilor de investiţii, implicându-ne activ în toate proiectele derulate sau aflate în diferite etape: achiziţie, autorizări, avizări sau execuţie. Urmează o perioadă de tranziţie, iar în prezent, ne aflăm la finalul perioadei de reglementare şi ne pregătim pentru noua perioadă de reglementare care va începe de la 1 ianuarie 2020, ANRE elaborând deja legislaţia adaptată acestui context. Aşadar, este evident faptul că pentru Transelectrica 2019 va fi un an cu multe provocări şi bineînţeles că vom continua ceea ce am început în urmă cu şase luni, cu accent pe realizarea investiţiilor", a explicat Marius Dănuţ Caraşol, preşedinte al directoratului Transelectrica. 

Reprezentanţii companiei spun că planul de investiţii a fost realizat în proporţie de 95%, fiind încheiate şase noi contracte de investiţii, cu o valoare totală de 195 de milioane de lei, au fost urgentate 38 de proiecte de investiţii, aflate în diferite faze de dezvoltare.

În plus, alte şase proiecte majore se află în etapa de pregătire a documentaţiei pentru lansarea procedurii de achiziţie, iar 11 proiecte sunt în proces de achiziţie.

Săptămâna trecută compania a obţinut aprobarea legii speciale pentru marile lucrări de infrastructură energetică.

"Această lege este vitală pentru ritmul realizării investiţiilor companiei Transelectrica, nu doar al proiectelor aflate în derulare, dar şi al celor pe care urmează să le demarăm în perioada următoare - atât proiecte cu surse proprii de finanţare, cât şi proiecte realizate din fonduri europene. Primul beneficiar al acestei legi va fi proiectul liniei de 400 kV Anina – Reşiţa, parte din Axul Banat de închidere a Inelului de 400 kV al României, pentru care am dat deja ordinul de reîncepere a lucrărilor. Acest proiect a stat blocat aproape un an de zile”, a completat Marius Dănuţ Caraşol.

Preşedintele directoratului Transelectrica a mai subliniat faptul că printre priorităţile investiţionale ale companiei în următoarea perioadă se află închiderea Inelului de 400 kV al României, dar şi realizarea Inelul de 400 kV al Capitalei. În prezent, ca urmare a condiţiilor specifice de dezvoltare economică accelerată, Municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov ating împreună un consum de până la 15% din consumul de energie electrică de la nivel naţional, reprezentând cea mai concentrată zonă de consum de energie electrică din ţară.

"Creşterea consumului de energie electrică din ultimii ani, respectiv dezvoltarea prognozată pentru următorii ani, conduc la necesitatea dezvoltării infrastructurii reţelei electrice de transport a energiei electrice, aferentă Municipiului Bucureşti. În perioada imediat următoare, vom lansa pe platforma de achiziţii publice SICAP, procedura de achiziţie a unui studiu privind dezvoltarea reţelei electrice de alimentare a zonei metropolitane Bucureşti, cu o perspectivă de timp de 10 ani. Totodată, ne propunem o nouă soluţie de realizare a inelului de 400kV al Municipiului Bucureşti, astfel: prin realizarea unei linii electrice de 400 kV de la staţia electrică de transport Bucureşti Sud la staţia electrică Domneşti, incluzând cu construirea unei staţii noi de transport în zona de nord-est a Municipiului Bucureşti, mai exact în localităţile Voluntari, Otopeni sau Tunari”, a mai explicat preşedintele directoratului Transelectrica. 

Un alt obiectiv al managementului Transelectrica este accesarea fondurilor europene pentru proiectele investiţionale ale Companiei. În acest sens, în luna martie, a fost aprobat în cadrul POIM proiectul de realizare a Liniei Electrice Aeriene 400 kV Smârdan-Gutinaş, cu o finanţare nerambursabilă în valoare de peste 31 de milioane de euro.

Transelectrica a înregistrat în primul trimestru al anului un profit net de 38 milioane lei, cu 44% mai mic faţă de perioada similară a anului trecut, când se ridica la 68,2 milioane lei.

Veniturile totale au urcat cu 5%, la 648,85 milioane lei în primele trei luni, de la 684,93 în perioada ianuarie-martie 2018.

Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA este operatorul de transport şi de sistem din România, care gestionează, operează, întreţine, modernizează şi dezvoltă reţeaua de transport care cuprinde 81 de staţii electrice de transformare, cu o capacitate de peste 38.000 MVA şi 8.834,4 kilometri de linii electrice aeriene de 100/220 kV, 400 kV şi 750 kV, aflate în gestiunea a opt sucursale de transport.

Compania are circa 2.200 de salariaţi şi se află sub autoritatea Ministerului Economiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.