Transportatorul de energie Transelectrica, controlat de stat, a realizat în primul semestru al anului un profit net de 98 milioane lei, în scădere cu 30,6% faţă de perioada similară a anului trecut, în condiţiile în care cheltuielile au urcat într-un ritm mult mai mare decât veniturile, potrivit rezultatelor transmise miercuri Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În primul semestru din 2016, compania a obţinut un profit net de 142 milioane lei.

Transelectrica susţine că scăderea profitului a fost generată "în principal de scăderea veniturilor din serviciul de transport al energiei electrice", arată raportul.

Veniturile operaţionale (din exploatare) au crescut în primul semestru din acest an cu 29%, la 1,74 miliarde lei, în timp ce cheltuielile operaţionale au urcat  cu 44%, la 1,45 miliarde lei.

În 2016, Transelectrica, un monopol al transportului de electricitate la nivel naţional, a obţinut un profit net de 285,5 milioane lei (63,4 milioane euro), în scădere cu 21% faţă de nivelul din 2015, pe fondul reducerii încasărilor.

Compania a înregistrat anul trecut venituri totale de 2,72 miliarde lei, în scădere cu 9% faţă de nivelul din anul precedent.

Transelectrica gestionează 81 de staţii electrice la nivelul ţării şi 8.834 km de linii electrice aeriene.

Compania administrează şi operează sistemul electric de transport şi este responsabilă pentru transportul energiei electrice, funcţionarea sistemului şi a pietei, asigurarea siguranţei Sistemului Electroenergetic Naţional (SEN).

Transelectrica este controlată de Ministerul Economiei, care deţine 58,69% din acţiuni, şi are o valoare de piaţă de 2,1 miliarde lei (452 milioane euro), la ultimul preţ de închidere a şedinţei, de 28,20 lei/acţiune.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.