Tesla angajează un expert nordic în politici publice, deoarece conflictul gigantului american de vehicule electrice cu sindicatele din Europa de Nord nu dă niciun semn că va ajunge la o soluţie, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Compania şi membrii sindicatului suedez IF Metall sunt implicate într-un conflict legat de refuzul Tesla de a semna contracte colective, un principiu cheie al cadrului relaţiilor de muncă din Suedia.

Deşi disputa a început cu 130 de mecanici la 10 ateliere de reparaţii ale Tesla din câteva oraşe suedeze, greve de solidaritate au fost lansate de lucrători din mai multe sindicate din Suedia şi nu numai.

Sindicatele daneze, finlandeze şi norvegiene dintr-o serie de sectoare şi-au anunţat în ultimele săptămâni propriile măsuri pentru a presă Tesla să acorde drepturi de negociere colectivă personalului său suedez.

Mai multe fonduri de pensii şi-au abandonat, de asemenea, acţiunile Tesla din cauza refuzului companiei de a încheia acorduri cu sindicatele.

Potrivit unei postări de locuri de muncă pe site-ul web al Tesla, compania caută acum ”un director de politică publică şi dezvoltare a afacerilor nordice cu sediul în Stockholm sau Oslo”, al cărui rol va fi să se asigure că ”cadrele politice, de reglementare şi fiscale” în nordici ”sprijină misiunea Tesla”.

Săptămâna trecută, Sindicatul Muncitorilor din Transporturi din Suedia a declarat că va înceta colectarea deşeurilor la atelierele Tesla din ţară, alăturându-se lucrătorilor portuari, şoferilor de camioane, electricienilor, personalului pentru curăţenie şi lucrătorilor poştali.

Relaţiile de muncă din Suedia, modelate printr-o serie de acorduri încheiate de-a lungul secolului al XX-lea, înseamnă că aproape toate salariile sunt supuse unor contracte colective între companii şi sindicate, fără nicio intervenţie a guvernului.

Alte ţări nordice au principii fundamentale similare şi, prin urmare, majoritatea populaţiei care reprezintă o piaţă cheie pentru Tesla face parte dintr-un sindicat.

CEO-ul Tesla, Elon Musk, este celebru pentru poziţia sa anti-sindicală şi a descris acţiunile lucrătorilor poştali suedezi de a bloca livrarea plăcuţelor de înmatriculare către vehiculele companiei drept ”nebuneşti”.

Tesla nu a răspuns la o solicitare a CNBC de a comenta această problemă.

Majoritatea grevelor vor intra în vigoare în zilele următoare, dar nici Musk, nici sindicatele nu au arătat vreun indiciu de retragere.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.