Grupul TeraPlast, unul dintre cei mai mari producători de materiale pentru piaţa construcţiilor şi instalaţiilor din România, a anunţat miercuri că a investit 3,5 milioane de euro în transformarea unui depozit de materie primă în secţie de colectare şi reciclare de mase plastice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Decizia de a deschide o linie de reciclare a deşeurilor din PVC rigid (...) vine în urma unei perioade de doi ani de studiere a pieţei şi tehnologiilor internaţionale. Totodată, este şi una dintre iniţiativele grupului de aliniere la tendinţele majore din industria maselor plastice la nivel mondial, dar în special în direcţia responsabilizării faţă de societatea românească, în care compania îşi desfăşoară activitatea de peste 120 de ani”, a informat miercuri compania.

Secţia de reciclare are o capacitate de producţie de 12.000 tone/an, iar compania intră în top 10 reciclatori din Europa. Investiţia include liniile de reciclare, hala de producţie, clădiri conexe şi spaţii de depozitare, precum şi alte dotări specifice.

”Există state din Europa în care a devenit obligatorie încorporarea în produsele din PVC a materialului reciclat, în anumite proporţii. Provocarea majoră este utilizarea unui reciclat cu o puritate înaltă, care să confere aceleaşi proprietăţi produsului finit ca şi materialul virgin, iar acest lucru se realizează folosind tehnologii avansate de sortare şi curăţare a deşeului brut”, spune Alexandru Stânean, director general adjunct Grup TeraPlast.

Printre materiile ce pot fi reciclate de TeraPlast se numără profile de tâmplărie PVC (capete şi bare profile), profile tehnice, precum lambriuri, jaluzele şi alte tipuri de profile (jgheab, canaleţi, colţare, şine perdea etc.), deşeuri post-consum, deşeuri post-industriale, dar şi ţevi şi fitinguri din PVC.

TeraPlast colectează deşeuri post industriale din România, iar din Europa colectează atât deşeuri post-industriale, cât şi post-consum.

Potrivit reprezentanţilor TeraPlast, în Europa piaţa de deşeuri din PVC rigid s-a ridicat la aproximativ 343.000 de tone pe an la nivelul lui 2016, respectiv 420.000 tone anual, în 2017. Cele mai mari companii de reciclare la nivel european se află în Germania, Marea Britanie şi Franţa, având o cotă de piaţă însumată de 65%. Totodată, primii 10 reciclatori din Europa procesează circa 56% din deşeurile aflate în această zonă geografică.

Per total, la nivel european există peste 100 de reciclatori, cu o capacitate instalată de aproximativ 700.000 de tone, iar în anul 2017 s-au reciclat 640.000 de tone în Europa. De asemenea, peste 60% dintre capacităţile instalate sunt destinate PVC-ului rigid, segment aflat în creştere, în timp ce restul de 40%, pentru PVC plastifiat, se află în scădere.

PVC, cunoscut şi sub numele de vinil, este un material termoplastic extrem de durabil, produsele confecţionate din acesta având o durată medie de viaţă de 60 de ani. Reciclarea acestuia reprezintă, astfel, un proces esenţial pentru protejarea mediului înconjurător.

Spre exemplu, pentru fiecare kg de PVC reciclat se pot economisi două kg de dioxid de carbon.

În ultimii zece ani, Grupul TeraPlast a investit 246 de milioane de lei în dezvoltarea şi modernizarea capacităţilor de producţie, dar şi în extinderea portofoliului de produse.

Începând cu 2 iulie 2008, cea mai mare companie din Grup - TeraPlast - este listată la Bursa de Valori Bucureşti, sub simbolul TRP.

Grupul TeraPlast este activ pe piaţa externă din octombrie 2017, după deschiderea TeraSteel Serbia, prima fabrică inaugurată după 1990 şi aflată integral în proprietatea unei firme româneşti.

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.