Raportul Comisiei Europene (CE) arată că România nu se confruntă cu riscuri de sutenabilitate fiscală pe termen scurt şi contrazice ştirile false alarmiste privind capacitatea statului de a plăti pensiile şi salariile, iar ajustarea deficitului structural va începe în 2019, a afirmat miercuri ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, în cadrul unei conferinţe de presă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comisia Europeană a transmis, miercuri, un avertisment României pentru că a deviat semnificativ de la traiectoria de ajustare către obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO) din 2017 şi propune Consiliului să emită o decizie privind faptul că nu a luat măsuri eficiente pentru a corecta acest lucru şi o recomandare de a lua măsuri în 2018 şi 2019.

Teodorovici consideră că România trebuie să ajusteze o deviaţie semnificativă a deficitului structural care a avut loc în 2016.

”Recomandarea solicită României să ajusteze deviaţia semnificativă care a avut loc în 2016. (…) Ajustarea va începe în 2019, cu 0,5 puncte procentuale pe an”, a spus Teodorovici.

Ministrul consider că raportul CE contrazice ştirile alarmiste referitoare la capacitatea statului de plăti pensile şi salariile.

”România nu se confruntă cu riscuri de sutenabilitate fiscală pe termen scurt. Sunt contrazise ştirile false şi alarmiste privind capacitatea statului de a plăti pensiile şi salariile”, a spus Teodorovici.

Ministrul a subliniat că România a înregistrat progrese pentru 68% dintre recomandări, iar numărul recomandărilor privind economia României s-a redus de la 8 în 2013, la 3 recomandări în prezent.

În cadrul conferinţei de presă, Teodorovici a susţinut că atacurile preşedintelui Iohannis la adresa Guvernului sunt nejustificate, în contextul în care problema pensiilor şi a salariilor reprezintă atributul Executivului, iar preşedintele ar trebui să aibă o poziţie foarte clară în legătură cu ceea ce se întâmplă în justiţie, în condiţiile în care există ”oameni care au stat în închisoare în mod nejustificat”.

În plus, ministrul consideră că preşedintele Klaus Iohannis a fost dezinformat în ceea ce priveşte fondurile europene, în condiţiile în care rata de absorbţie este de peste 17%, iar suma totală este de 5,254 miliarde euro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.