Telecom Italia a aprobat vânzarea reţelei sale de telecomunicaţii fixe către fondul american cu capital privat KKR, pentru 19 miliarde de euro (20 de miliarde de dolari), devenind primul grup de telecomunicaţii dintr-o ţară europeană importantă care se desparte de reţeaua de telefonie fixă, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acordul, susţinut de administraţia conservatoare a premierului Giorgia Meloni, implică un activ pe care Italia îl consideră de importanţă strategică naţională, deoarece ţara lucrează pentru a-şi reduce decalajul digital faţă de restul Uniunii Europene. V

ânzarea este un element esenţial al planurilor CEO-ului TIM, Pietro Labriola, de a revigora fostul monopol al telefoanelor, încărcat de datorii şi cu evaluare junk, nerecomandqată investiţiilor, care nu îşi poate permite investiţiile de care are nevoie reţeaua învechită.

Consiliul de administraţie al companiei a început vineri o evaluare a ofertei KKR şi a prelungit întâlnirea până duminică, când a aprobat vânzarea, cu 11 directori pentru şi trei împotrivă, a spus TIM.

Preţul vânzării, de 18,8 miliarde de euro, inclusiv datoria, ar putea ajunge la 22 de miliarde de euro dacă sunt îndeplinite anumite condiţii, a spus TIM.

Câştigul este legat în mare parte de o combinaţie de lungă durată a reţelei TIM cu cea a rivalului de fibră optică susţinută de stat, Open Fiber, pentru a crea o reţea de telecomunicaţii unificată, au spus anterior surse.

Vânzarea, despre care TIM a spus că ar trebui să se încheie în vara lui 2024, ar permite grupului să-şi reducă datoria financiară cu aproximativ 14 miliarde de euro.

TIM, care consumă numerar, va pierde jumătate din cei 40.000 de angajaţi din Italia şi se va concentra pe operaţiunile sale de servicii.

”Doi ani de muncă grea... culminează într-o decizie istorică: crearea a două companii cu noi perspective de creştere”, a spus Labriola într-un comunicat. Pentru a supraveghea un activ considerat de importanţă strategică naţională, guvernul Italiei a autorizat Trezoreria să cheltuie până la 2,2 miliarde de euro pentru a lua un pachet de 20% din reţea, alături de KKR, care este deja un investitor minoritar în reţea.

Trezoreria controlează deja al doilea cel mai mare investitor al TIM, creditorul de stat CDP.

TIM a declarat că nu va supune decizia consiliului de administraţie votului acţionarilor, într-un eşec pentru acţionarul principal Vivendi.

Vivendi, care deţine 24% din TIM, a dorit un preţ mai mare şi a pus sub semnul întrebării sustenabilitatea afacerii lăsate în urmă. Compania a declarat duminică că decizia consiliului de administraţie  este ”nelegală”, adăugând că va folosi orice mijloace legale pe care le are la dispoziţie pentru a o contesta”.

În opinia Vivendi, vânzarea necesita un vot extraordinar al acţionarilor. Vivendi a dorit, de asemenea, aprobarea unui comitet intern al consiliului TIM pentru tranzacţiile cu părţi afiliate, având în vedere rolul dublu al Trezoreriei ca proprietar al acţionarului TIM CDP şi investitor în reţea.

Duminică, TIM a respins, de asemenea, ca neconform cu strategia sa, un plan alternativ propus în ultimele săptămâni de firma de investiţii cu sediul la Londra Merlyn Advisors, pe care Vivendi a chemat consiliul să îl evalueze.

”Merlyn... îşi rezervă dreptul de a lua orice măsuri pentru a determina consiliul să convoace... o adunare a acţionarilor pentru a decide dacă planul aprobat duminică este ceea ce doresc acţionarii”, a spus Merlyn într-o notă.

TIM a lucrat cu consilierii Goldman Sachs, Mediobanca şi Vitale & Co, precum şi cu firma de avocatură Gatti Pavesi Bianchi Ludovici. Citi, Morgan Stanley şi JPMorgan au consiliat KKR. UBS a lucrat cu Trezoreria. Equita, Lion Tree şi Studio Carbonetti au susţinut directorii independenţi ai TIM.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.