Talibanii au declarat sâmbătă că vor anunţa un nou guvern pentru Afganistan săptămâna viitoare şi se aşteaptă ca turbulenţele economice şi scăderile valutare puternice care au urmat preluării oraşului în urmă cu două săptămâni să dispară rapid, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zabihullah Mujahid, principalul purtător de cuvânt al mişcării, a făcit declaraţia în timp ce armata americană restrâng evacuarea cetăţenilor americani şi a afganilor vulnerabili şi îşi retragt trupele de pe aeroportul din Kabul înainte de termenul din 31 august stabilit de preşedintele Joe Biden.

Mujahid a condamnat atacul american cu dronă împotriva militanţilor Statului Islamic, efectuat în urma atacului sinucigaş de joi din apropierea aeroportului, ca fiind ”un atac clar asupra teritoriului afgan”.

Însă el a făcut apel la Statele Unite şi la alte naţiuni occidentale să menţină relaţiile diplomatice după retragerea trupelor, despre care se aşteaptă să fie finalizate ”foarte curând”.

Există o frustrare din ce în ce mai mare la Kabul faţă de greutăţile economice severe provocate de scăderea monedei şi de creşterea preţurilor la alimente, băncile fiind încă închise la două săptămâni după căderea oraşului în faţa talibanilor.

Mujahid a declarat că oficialii au fost deja numiţi să conducă instituţii cheie, inclusiv ministerele sănătăţii publice şi educaţiei şi banca centrală.

Oficialii Organizaţiei Naţiunilor Unite au avertizat că Afganistanul se confruntă cu o catastrofă umanitară, părţi mari din ţară suferind de condiţii extreme de secetă.

Economia, spulberată după patru decenii de război, se confruntă, de asemenea, cu pierderea a miliarde de dolari sub formă de ajutor extern, în urma retragerii ambasadelor occidentale din ţară.

Mujahid a spus că problemele economice cu care se confruntă vor fi uşurate odată cu instituirea noului guvern.

"Căderea monedei afgane faţă de cele străine este temporară şi determinată de schimbarea bruscă a regimului, dar va reveni la normal după ce sistemul guvernamental va începe să funcţioneze", a spus el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.