Administraţia Trump a luat măsuri vineri pentru a bloca livrările globale de cipuri către producătorul chinez de echipmente de telecomunicaţii Huawei Technologies, informaţie care a provocat temeri că China va lua măsuri de retorsiune şi declinul acţiunilor furnizorilor de cipuri, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O nouă regulă, dezvăluită de Departamentul Comerţ, extinde autoritatea Statelor Unite de a solicita licenţe pentru vânzări de semiconductori fabricaţi în străinătate cu tehnologie din SUA grupului Huwei, extinzând semnificativ amploarea măsurilor adoptate pentru a stopa exporturile către al doilea mare producător de smartphone-uri din lume.

”Această acţiune pune America pe primul loc, companiile americane pe primul loc, şi securitatea naţională americană pe primul loc”, a declarat vineri reporterilor un oficial de rang înalt al Departamentului pentru Comerţ.

Huawei, cel mai important producător de echipamente de telecomunicaţii din lume, nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Ştirile privind măsura împotriva firmei au influenţat negativ acţiunile europene, în condiţiile în care traderii au marcat profiturile, în timp ce acţiunile producătorilor de echipamente de cipuri precum Lam Research şi KLA au scăzut cu aproximativ 5% în tranzacţiile americane.

Reacţia Chinei a fost rapidă, un articol publicat vineri de Global Times din China, afirmând că Beijingul este gata să pună companiile americane pe o „listă de entităţi nesigure”, ca parte a contramăsurilor la noile restricţii aplicate afacerilor cu Huawei.

Măsurile includ lansarea unor investigaţii şi impunerea unor restricţii asupra unor companii americane precum Apple, Cisco Systems şi Qualcomm, precum şi suspendarea achiziţionării de avioane Boeing potrivit unei surse citate de Global Times.

Regula Departamentului pentru Comerţ, intrată în vigoare vineri, dar cu o perioadă de graţie de 120 de zile, ar putea afecta şi Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), cel mai mare furnizor de cipuri pe bază de contract şi furnizor principal al Huawei, care a intenţionează să construiască o fabrică în Statele Unite.

TSMC a anunţat, vineri, că ”urmăreşte cu atenţie schimbarea reglementărilor de export din SUA şi colaborează cu avocaţii externi pentru a ”realiza analize legale şi a asigura o examinare şi interpretare cuprinzătoare a acestor reguli”.

Departamentul pentru Comerţ a anunţat că noua regula vizează împiedicarea Huawei de a-şi ”submina” statutul de companie inclusă pe lista neagră, ceea ce înseamnă că furnizorii de tehnologie sofisticată fabricată în SUA trebuie să solicite o licenţă guvernamentală din partea SUA înainte de a o vinde.

"A existat o lacună extrem de tehnică prin care Huawei a reuşit, în realitate, să folosească tehnologia SUA prin intermediul producătorilor străini", a declarat vineri secretarul pentru Comerţ, Wilbur Ross, la Fox Business News

Huawei a fost inclusă anul trecut pe aşa-numita ”listă neagră de entităţi”, din motive de securitate naţională, pe fondul acuzaţiilor din partea Washingtonului că a încălcat sancţiunile americane asupra Iranului şi poate spiona clienţii. Huawei a respins acuzaţiile.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.