Pandemia de coronavirus a provocat în aprilie pierderea a 20,5 milioane de locuri de muncă în Statele Unite, cel mai grav declin lunar de la Marea Depresiune, iar rata şomajului a urcat la un nou nivel record de 14,7%, de la 3,5% în februarie, potrivit datelor publicate vineri de Departamentul Muncii, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rata şomajului a depăşit recordul de după cel de-al Doilea Război Mondial, de 10,8%, atins în noiembrie 1982, potrivit datelor guvernamentale care arată impactul devastator al măsurilor de distanţare socială impuse de autorităţi pentru a limita răspândirea noului coronavirus.

Iar ştirile economice vor continua să se înrăutăţească. Consilierul de la Casa Albă Kevin Hassett a spus că rata şomajului va urca probabil la aproximativ 20% în luna mai.

Dezastrul economic urgentează eforturile statelor americane de a reporni economia, chiar dacă ratele de infectare şi decesele sunt încă în creştere în unele regiuni ale ţării.

Cel puţin 40 din 50 de state americane iau măsuri de ridicare a restricţiilor care au afectat toate sectoarele economice, cu excepţia celor esenţiale.

Două state cu industrii manufacturiere puternice, Michigan şi California, au prezentat joi planuri de a permite companiilor industriale să îşi reia activităţile în următoarele câteva zile.

Experţii în domeniul sănătăţii publice au spus că reluarea prematură a activităţilor riscă să alimenteze declanşarea unor noi focare de infectri. Aceştia afirmă că politicile diferite ale statelor provoacă confuzie la nivelul populaţiei şi subminează eforturile de distanţare socială.

”Dacă facem o greşeală şi reacţionăm prea rapid, situaţia se va înrăutăţi. Avem oameni care mor”, a afirmat guvernatrul statului New York, Andrew Cuomo, într-o conferinţă de presă.

Virusul a omorât aproape 76.000 de americani, fiind confirmate peste 1,26 de milioane de cazuri, potrivit datelor Reuters.

În timp ce virusul a afectat în mod special populaţia de culoare şi hispanicii, minorităţile au suferit şi cele mai mari pierderi de locuri de muncă.

În luna prilie, rata şomajului a fost de 14,2% în rândul americanilor albi, de 16,7% în rândul afro-americanilor şi de 18,9% în răndul hispanicilor.

Mai mult decât atât, milioane de americani care şi-au pierdut locurile de muncă nu au putut să se înregistreze pentru a beneficia de indemnizaţie pentru şomaj. Potrivit Institutului pentru Politici Economice, până la 13,9 milioane de oameni au fost excluşi din sistemul ajutoarelor pentru şomaj.

Până la 75.000 de americani ar putea muri din cauza excesului de alcool sau de droguri sau prin sinucidere, din cauza pandemiei, potrivit unui raport realizat de Well Being Trust, o fundaţie naţională specializată în sănătate mintală şi stare de bine.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.