Statele Unite au interzis vineri importurile de la producătorul de imprimante Ninestar şi de la o companie chimică, din cauza presupuselor încălcări ale drepturilor omului în China, potrivit unui anunţ al Federal Register, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ninestar, al cărui site web afirmă că este al patrulea producător de imprimante laser din lume, şi Xingjang Zhongtai Chemical sunt excluse din lanţul de aprovizionare al SUA pentru că participă la practicile de afaceri care vizează uigurii din China şi alte grupuri persecutate, a anunţat Departamentul pentru Securitate Internă (DHS) al SUA.

Companiile nu au putut fi contactate imediat pentru comentarii.

Experţii ONU şi grupurile pentru drepturi estimează că peste un milion de oameni, în principal uiguri şi minorităţi musulmane, au fost reţinuţi în lagărele din regiunea Xinjiang din vestul Chinei, în ultimii ani, mulţi spunând că au fost supuşi pregătirii ideologice şi abuzurilor.

China a negat toate acuzaţiile de abuz.

DHS a spus că măsurile au fost luate ca parte a Legii privind protejarea uigurilor de munca forţată din SUA (UFLPA), care a fost promulgată în decembrie 2021.

Legea interzice importurile în SUA care sunt fie produse în Xinjiang, fie de către companii identificate pe o listă de entităţi a UFLPA, cu excepţia cazului în care importatorul poate dovedi că mărfurile nu au fost produse cu muncă forţată.

Douăzeci şi două de companii sunt acum pe listă, iar DHS a declarat că a examinat bunuri în valoare de peste 1,3 miliarde de dolari, probabil fabricate cu muncă forţată, la aproape un an după implementarea UFLPA.

Ninestar şi cele opt filiale ale sale din Zhuhai, împreună cu Xinjiang Zhongtai Chemical, au fost adăugate pe listă pentru colaborarea cu guvernul din Xinjiang pentru a recruta, transporta, transfera, adăposti sau primi muncă forţată a uigurilor, kazahilor, kârgâzilor sau altor membri ale unor grupuri persecutate din Xinjiang.

Grupul operativ pentru aplicarea muncii forţate va continua să tragă la răspundere companiile pentru perpetuarea încălcărilor drepturilor omului în Xinjiang”, a declarat subsecretarul pentru politică al DHS, Robert Silvers, care conduce grupul de lucru, într-un comunicat.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.