Departamentul de Stat a informat miercuri Hong Kongul că Washingtonul a suspendat sau terminat trei acordului bilaterale cu oraşul semi-autonom, în urma impunerii de către China a unei noi legi pentru securitate naţională în oraş, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Oprirea acordurilor survine în urma ordinului preşedintelui Donald Trump de luna trecută de a pune capăt statutului special al Hong Kongului, pentru a penaliza China pentru ceea ce a numit ”acţiunile opresive” împotriva fostei colonii britanice.

Acordurile se referă la ”predarea fugarilor, transferul persoanelor condamnate şi scutirea reciprocă de taxe pe veniturile provenite din operaţiunile internaţionale ale navelor”.

”Aceste măsuri scot în evidenţă îngrijorarea noastră profundă referitoare la decizia Beijingului de a impune legea pentru securitate naţională, care a zdrobit libertăţile populaţiei din Hong Kong”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat Morgan Ortagus.

Luna trecută, Trump a semnat un decret care afirmă că preşedintele va pune capăt tratamentului economic preferenţial pentru oraş, în urma noii legi pentru securitate naţională.

Legea pedepseşte tot ceea ce China consideră secesiune, subversiune, terorism sau coalizare cu forţe străine cu pedepse care ajung la închisoare pe viaţă şi a fost criticată de ţările occidentale, îngrijorate că legea va pune capăt libertăţilor promise de China atunci când fosta colonie britanică a revenit sub control chinez în 1997.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.