Numeroase fonduri de capital privat din Europa Centrală se orientează tot mai mult către managementul portofoliului, pe fondul incertitudinii legate de viitor, potrivit unui studiu publicat, marţi, de Deloitte.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rezultatele acestuia arată că 32% din profesioniştii în domeniul tranzacţiilor – aceasta fiind cea mai mare pondere din anul 2015 până în prezent - se aşteaptă ca activitatea lor să se concentreze asupra managementului portofoliului. În acest context, firmele de private equity (PE) îşi regândesc planurile de investiţii pentru tranzacţiile promiţătoare pe care le întrevăd, potrivit studiului.

”Majoritatea respondenţilor (68%) se aşteaptă ca tranzacţiile să rămână la aceleaşi valori, iar 70% dintre ei se aşteaptă ca volumul pieţei să stagneze. În ceea ce priveşte climatul economic, trei sferturi din respondenţi sunt de părere că acesta va rămâne la fel, 17% întrevăd o înrăutăţire, iar 8%, o îmbunătăţire, rezultate ce arată mai mult optimism decât ediţia anterioară a studiului”, se arată în studiu.

Preţurile în creştere, în ciuda climatului economic tot mai incert, explică activitatea mai redusă în rândul fondurilor de capital privat din Europa Centrală, arată studiul.

În comparaţie cu vârful de activitate din 2017, când au avut loc numeroase ieşiri ale firmelor de private equity de pe anumite pieţe, precum şi atrageri de fonduri, piaţa de PE pare să revină la un echilibru în Europa Centrală, cu un flux constant de tranzacţii ce vizează companii de talie medie, care susţin business-urile în creştere din regiune, subliniază studiul.

Pe de altă parte, raportul menţionează o creştere a numărului de ieşiri de pe anumite pieţe, tendinţă ce poate fi explicată de faptul că perioadele în care preţurile de cumpărare sunt mari tind să fie potrivite pentru a vinde, iar numeroase firme de PE vând către corporaţii locale şi internaţionale. Asemenea situaţii au fost raportate în ţări precum Serbia sau Polonia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.