Antreprenorii români aflaţi la început de drum muncesc, în medie, zece ore pe zi, două treimi dintre ei au între 25 şi 35 de ani, iar 71% câştigă mai puţin de 1.000 de euro pe lună, potrivit ”Barometrului EY al afacerilor de tip startup din România”, publicat marţi de firma de consultanţă EY România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La întrebările studiului ”Barometrului EY al afacerilor de tip startup din România” au răspuns 372 de antreprenori, dar au fost analizate doar 301 de răspunsuri, ale celor care aveau o firmă de cel mult trei ani.  Din totalul respondenţilor, jumătate au o firmă cu mai puţin de un an vechime, iar 61% sunt la prima iniţiativă.

În medie, antreprenorul de start-up munceşte 10 ore pe zi. Conform unui studiu Eurofound, angajaţii români au lucrat în anul 2014 cel mai mult dintre angajaţii Uniunii Europene, numărul de ore lucrate ajungând la 41 pe săptămână. Deşi cei mai mulţi dedică 10 ore afacerii, 27% dintre antreprenori depăşesc limita de zece ore, unii dintre aceştia ajungând chiar la 18 ore de muncă în fiecare zi.

Potrivit studiului, 66% dintre ei au o vârstă cuprinsă între 25 şi 33 de ani. La nivelul anului 2011, conform Institutului Naţional de Statistică, 20% dintre fondatorii de întreprinderi nou create aveau sub 30 de ani, 36% se încadrau în intervalul 30-39 de ani, iar 17% aveau între 40-44 de ani.

71% dintre ei câştigă sub 1.000 de euro pe lună, iar 38% au venituri lunare mai mici de 500 de euro. La polul opus, 11% dintre tinerii antreprenori câştuigă peste 2.000 de euro pe lună. 

Aproape jumătate (45%) dintre tinerii antreprenori sunt inspiraţi în primul rând de un om de afaceri român de succes în activitatea lor.  ”Top 3 antreprenori români citaţi de respondenţi au fost Radu Georgescu (6%), Marius Ghenea (5%) şi Ion Ţiriac (3%)”, se arată în studiu. 

Totuşi, cei mai mulţi antreprenori se simt inspiraţi de modele de afaceri din străinătate. 46% dintre respondenţi au indicat un antreprenor străin ca inspiraţie pentru afacerea lui, pe locul întâi situându-se Elon Musk, fondatorul Tesla Motors. Pe locul al doilea s-a clasat Richard Branson, urmat de Steve Jobs, în timp ce Mark Zuckerberg a adunat doar 1% din răspunsuri.

Studiul mai relevă că frica de eşec rămâne una dintre barierele semnificative pentru abordarea antreprenoriatului în România, în condiţiile în care eliminarea stigmatului eşecului este esenţială pentru dezvoltarea iniţiativei personale.

”Punând în oglindă răspunsurile antreprenorilor de start-up, antreprenorilor maturi şi cele ale studenţilor, se observă că antreprenorii maturi sunt din nou mai optimişti, atât faţă de antreprenorii de startup, cât şi faţă de studenţi”, se arată în studiu.

Astfel, 35% dintre antreprenori cred că eşecul în afaceri este perceput ca un prilej de învăţare sau nu are nici un impact asupra viitoarelor proiecte de afaceri, comparativ cu 23% din antreprenorii de start-up şi 28% dintre studenţi care au o astfel de abordare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.