Românii care utilizează internetul sunt cei mai vulnerabili din Uniunea Europeană (UE) din punct de vedere al folosirii datelor personale de către alte entităţi, în contextul în care doar 15% dintre ei au refuzat anul trecut să-şi ofere datele personale pentru a fi folosite în scopuri de publicitate, faţă de o medie europeană de 80%, potrivit unui studiu publicat marţi de agenţia de marketing Perceptum.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Studiul a fost făcut folosind datele statistice oficiale emise de biroul european de statistică (Eurostat) în perioada decembrie 2016 – februarie 2017.

Acelaşi procent de utilizatori români de internet - 15% - au limitat accesul celorlalţi la profilul personal sau la conţinutul propriu livrat pe reţelele sociale, faţă de o medie a UE de 40%.

Alături de români, nici bulgarii nu sunt prea interesaţi de protejarea profilului lor, potrivit Perceptum.

“Nu ştiu exact ce înseamnă cookies şi nu prea citesc politica de confidenţialitate a platformelor online. Există metode suficiente prin care se pot proteja în faţa abuzurilor online, care îi împiedică inclusiv să aibă o experienţă reuşită de shopping. Asta în condiţiile în care comerţul electronic va redefini segmentul de retail în anii următori”, a declarat directorul executiv al Perceptum, Raluca Ghilea.

În UE, şapte din zece utilizatori de Internet, cu vârsta între 16 şi 74 de ani, conştientizează că, prin cookie-uri, se expun la abuzuri.

În România, doar patru din zece români (38%) sunt la curent cu existenţa acestor fişiere şi cu faptul că acestea oferă deţinătorilor de site-uri informaţii cu privire la preferinţele utilizatorilor în materie de cumpărături, surse de informaţie şi vacanţe.

În 2016, 31% din utilizatorii români de Internet au furnizat informaţii personale online (media europeană – 71%), în timp ce 24% au citit politicile de confidenţialitate ale site-urilor (37% - media UE).

În România, anul trecut, 70% din cei care au navigat online au făcut-o de pe telefoanele mobile sau de pe smartphone şi 26% au făcut-o de pe tabletă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.