Fondurile de private equity (PE) au finalizat în România, în primul semestru al anului 2025, cinci achiziţii şi cinci exituri, în creştere faţă de perioada similară a anului trecut, arată un studiu Roland Berger. Sectorul de healthcare a fost cel mai dinamic din Romania în primele şase luni, înregistrând cel mai mare număr de achiziţii de private equity, precum şi unele dintre cele mai importante exituri.
”În primul semestru al anului 2025, fondurile de private equity (PE) au finalizat în România 5 achiziţii şi 5 exituri, în creştere faţă de perioada similară a anului trecut. Dacă includem şi achiziţiile de tip add-on, numărul total de tranzacţii realizate local de fondurile de private equity a crescut cu 14% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2024. Aceste rezultate confirmă concluziile studiului Perspectiva industriei de Private Equity în 2025, realizat în primăvara anului 2025 de către Roland Berger”, arată compania.
La studiu au participat 80% dintre fondurile de investiţii active pe piaţa din România.
”Peste 50% dintre respondenţii din România anticipau atunci o creştere a numărului de achiziţii realizate de fondurile de Private Equity în acest an, comparativ cu anul anterior. În plus, mai mult de 40% dintre fondurile de Private Equity active la nivel local considerau că oportunităţile de investiţii disponibile în 2025 vor fi mai atractive decât cele din 2024”, precizează Szabolcs Nemes, managing partner, Roland Berger România.
La nivel european, numărul tranzacţiilor realizate de fondurile de private equity a crescut cu 10% în primul semestru din 2025, comparativ cu perioada similară din 2024. Pe lângă avansul din CEE (+19%), creşteri importante au fost observate în Regatul Unit (+33%) şi ţările nordice (+35%), dar şi în pieţe mai mici, precum Grecia (+300%), Lituania (+150%) şi Turcia (+125%). Pe de altă parte, Franţa, BeNeLux, Italia, Spania şi Portugalia au continuat să înregistreze scăderi.
“Istoric, semestrul al doilea a fost mai activ, reprezentând aproximativ 75% din volumul tranzacţiilor în ultimii doi ani. Dacă acest ritm se menţine, 2025 ar putea stabili un nou record în ceea ce priveşte volumul tranzacţiilor – iar primele semne din al doilea semestru sugerează că această tendinţă continuă”, mentionează Nemes.
În Europa Centrală şi de Est, regiunea Adriatică a consemnat o creştere record a activităţii (+160% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut).
Tendinţe pozitive s-au înregistrat şi în Cehia (+38%) şi Polonia (+4%). În schimb, volumul tranzacţiilor a rămas constant în Bulgaria şi a scăzut în Ungaria şi Slovacia.
În România, sectorul de Healthcare a înregistrat cel mai mare număr de achiziţii de private equity, precum şi unele dintre cele mai importante exituri.
“Aproximativ 60% dintre tranzacţiile de tip exit din 2025 au vizat companii cu venituri anuale de peste 100 de milioane de euro, precum Regina Maria şi Cargus, deţinute anterior de Mid Europa Partners. În schimb, achiziţiile au fost mai variate, incluzând atât companii mici, cu cifra de afaceri sub 10 milioane de euro, cât şi companii mijlocii cu cifre de afaceri între 50 şi 100 milioane de euro”, mentioneaza Alina Florean, senior manager, Roland Berger România.
La nivelul Europei Centrale şi de Est (CEE), două sectoare – IT şi Healthcare – au generat aproximativ 60% din totalul tranzacţiilor PE în primul semestru al anului 2025. Majoritatea sectoarelor au înregistrat o creştere anuală solidă în această perioadă, cu excepţia Bunurilor de Consum & Retail şi a Serviciilor pentru Afaceri & Logisticii, care au cunoscut un declin accentuat în întreaga regiune CEE.
„Este de remarcat şi faptul că aproximativ 60% dintre exiturile realizate de fondurile de private equity în România în ultimii doi ani şi jumătate au fost către investitori strategici – o dovada a maturizării pieţei, precum şi a perspectivelor solide de creştere pe termen mediu şi lung pe care le oferă România”, completează Alina Florean.
Roland Berger este una dintre cele mai mari companii de consultanţă în strategie din lume, oferind servicii pentru toate industriile şi funcţiile de business relevante. Fondată în 1967, Roland Berger are sediul central în München. Veniturile Roland Berger au fost de circa 1 miliard de euro în 2024. În România, Roland Berger este prezentă încă din anul 1992 prin biroul deschis la Bucureşti.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.