Emoţiile de dinaintea unui interviu de angajare şi dorinţa de a face o primă impresie bună unui potenţial angajator îi fac pe candidaţi să ascundă anumite lucruri privind studiile avute sau experienţa profesională anterioară. Mai mult de jumătate dintre candidaţi au mărturisit că nu sunt în totalitate sinceri la interviu, potrivit unui sondaj iniţiat de platforma de recrutare BestJobs. Acesta arată că aproape 40% nu şi-ar dori ca viitorul angajator să ştie că ar accepta jobul doar pentru bani, iar alţi 25% nu vor ca acesta să afle de problemele din viaţa personală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Emoţiile de dinaintea unui interviu de angajare şi dorinţa de a face o primă impresie bună unui potenţial angajator îi fac pe candidaţi să ascundă anumite lucruri privind studiile avute, experienţa profesională anterioară şi nu numai. Mai mult de jumătate dintre candidaţi au mărturisit nu sunt în totalitate sinceri la interviu”, potrivit unui sondaj iniţiat de BestJobs cu ocazia zilei de Halloween care a scos la iveală ce „schelete” ascund candidaţii în dulapul personal când vine vorba despre obţinerea unui job nou.

Dintre aceştia, aproape 40% nu şi-ar dori ca viitorul angajator să ştie că ar accepta jobul doar pentru bani, iar alţi 25% nu vor ca acesta să afle de problemele din viaţa personală, care ar putea avea un impact asupra muncii lor.

Relaţiile cu foştii şefi şi colegi sunt uneori bizare,  iar din acest motiv, 2 din 10 candidaţi nu îşi doresc ca viitorul angajator să ştie despre situaţiile în care fostul şef „le-a făcut sângele să fiarbă”, încât au ajuns să fugă de la jobul anterior mâncând pământul.

În cazul candidaţilor, expresia „scheletul din dulap” se referă la un lucru negativ sau jenant care s-a întâmplat în trecutul profesional sau personal şi care este ţinut secret. 34% dintre respondenţi au spus că sunt sinceri doar atât cât este nevoie pentru a obţine jobul respectiv, iar peste 15% ar minţi sau ar ascunde informaţii despre propria persoană în cadrul unui interviu de angajare, dacă ar şti că astfel o să obţină postul vacant.

La polul opus, majoritatea, conştienţi de faptul că minciunile ies întotdeauna la iveală, declară că ar fi sinceri, indiferent de riscuri.

Deşi încearcă să nu dezvăluie aspecte incriminatoare recrutorilor, 40% au recunoscut în cadrul unui interviu de angajare că nu s-au documentat despre poziţia respectivă şi nici despre companie, în timp ce aproape 22% au criticat angajatorul anterior pentru că le-a făcut zile fripte, iar peste 15% au adus în discuţie lucruri personale.

Candidaţii încă simt că se aruncă în necunoscut atunci când aplică la un job care nu afişează salariul, iar printre lucrurile de care se tem cel mai tare în cadrul unui interviu de angajare se numără faptul că ar putea afla că salariul nu va fi cel aşteptat (37%), că sunt apreciaţi angajaţii care stau peste program (aproape 22%) şi că orice sarcină are un termen limită foarte strâns (peste 11%).

28% dintre respondenţii sondajului BestJobs au declarat că cel mai „de groază” moment a fost atunci când au mers la interviul de angajare într-o stare nepotrivită (oboseală, tristeţe, ebrietate etc.), în timp ce pentru 21% a fost înspăimântător interviul în care recrutorul a fost nepoliticos.

Mai mult, 13% au întârziat, iar aproape 6% au avut fiori pe şira spinării după ce au asistat la o scenă în care un angajat al firmei respective a avut o cădere nervoasă.

În ceea ce priveşte planurile de Halloween, 35% au spus că vor petrece cu familia şi cei dragi, în timp ce tot 35% spun că nu vor face nimic deosebit, deoarece la locul lor de muncă este zilnic Halloween. Fiind într-o zi de luni, aproape 16% vor rezolva taskurile pe care le-au amânat vineri.

Dacă s-ar face o petrecere de Halloween la birou, 14% s-ar costuma într-un personaj bun, în timp ce peste 10% într-un personaj malefic. 2% plănuiesc să se costumeze în cel mai bun prieten de la muncă şi alţi 2% vor să ia „forma” şefului lor, deoarece este cel mai scary personaj.

Sondajul a fost efectuat în luna octombrie, pe un eşantion de 1.386 de utilizatori de internet din România.

BestJobs este una dintre cele mai mari platforme de recrutare online din România. În orice moment, pe BestJobs sunt peste 4,6 milioane de profesionişti conectaţi la piaţa muncii, peste 40.000 de joburi şi mii de freelanceri, agenţi de recrutare sau specialişti în dezvoltare profesională şi personală (coachi, mentori, terapeuţi, avocaţi şi alte tipuri de specialişti).

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.