Peste 4,3 miliarde de ţigarete au fost vândute în 2017 pe piaţa neagră din România, iar statul român nu a încasat nicio taxă pentru circa 16% din ţigaretele consumate anul trecut, ceea ce înseamnă că 2,8 miliarde de lei (613 milioane de euro) au ajuns la reţelele de contrabandă, potrivit unui studiu efectuat de Novel Research şi finanţat de companii din industria tutunului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Eforturile autorităţilor în lupta cu traficul ilicit de ţigarete s-au concretizat în capturi totale de aproximativ 150 de milioane de ţigarete de contrabandă care au fost împiedicate să ajungă pe piaţa neagră, potrivit studiului.

”Dacă în prima jumătate a anului nivelul contrabandei începuse să scadă, datorită operaţiunilor SCUT ale Direcţiei Generale a Vămilor, imediat ce acestea au încetat piaţa a fost din nou inundată cu ţigări de contrabandă. De pierdut pierd toţi actorii oneşti din piaţă: producătorii vând mai puţin, statul încasează mai puţin, consumatorii au acces la produse nesupuse vreunui standard de calitate. Singurii care câştigă sunt membrii reţelelor de criminalitate organizată”, a declarat Ileana Dumitru, director juridic şi relaţii publice în cadrul British American Tobacco Europa Centrală şi de Sud. 

România este cea mai afectată ţară din Europa Centrală şi de Est de fenomenul contrabandei, şi una dintre cele mai afectate ţări din Uniunea Europeană (UE), potrivit studiului.

”Nivelul pieţei negre din România este mult peste media europeană de 9%, iar regiunea cea mai afectată de contrabanda cu ţigări rămâne în continuare Nord-Estul ţării. Aici se află graniţele cu Ucraina şi Republica Moldova, principalele ţări de origine pentru ţigările de contrabandă ce ajung sa fie consumate în România”, se arată în studiu.

România are în total 2.000 de km de graniţă cu ţări non-UE, în care preţul tutunului poate fi de până la şase ori mai mic decât în România. În ultimii opt ani (2010-2017) statul român a pierdut circa 5,4 miliarde de euro din cauza contrabandei, potrivit studiului.

”Fiecare container de ţigări ilegale înseamnă un milion de euro profit pentru reţelele de contrabandă. Date ale Interpol arată că traficul ilicit de ţigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane şi chiar activităţi teroriste”, se arată în studiu.

Cei mai importanţi jucători din industria tutunului, activi în România, sunt British American Tobacco (BAT), JTI, Philip Morris International şi Imperial Tobacco.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.