Multor oameni le-ar plăcea să aibă un business propriu, dar foarte puţini fac acest pas, din cauza unor piedici precum dificultatea de a găsi sprijin financiar şi instabilitatea mediului economic, arată un studiu internaţional făcut de Metro, în cadrul căruia au fost analizate afacerile independente din zece ţări.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Aceste rezultate ne dezvăluie noi perspective cu privire la importanţa pe care o acordă societatea afacerilor independente şi ne ajută să înţelegem ce îi motivează şi ce îi îngrijorează pe antreprenori”, spune Olaf Koch, preşedintele Consiliului de Administraţie Metro AG.

Pentru acest studiu, Metro a selectat un eşantion de 10.000 de persoane din România, Germania, Franţa, Olanda, Italia, Portugalia, Cehia, Turcia, Rusia şi China.

„Un lucru iese în evidenţă: sunt foarte multe persoane cărora le-ar plăcea să pornească propria afacere, dar în final nu o fac. Acest studiu analizează motivele care stau la baza acestei decizii. Potenţialul antreprenorial este stimulat numai dacă există un cadru potrivit şi se acordă sprijinul adecvat”, adaugă el.

Din studiu reiese că oamenii preferă afacerile independente şi aportul acestora în cadrul comunităţilor. Alţi factori care subliniază preferinţa pentru afacerile independente includ calitatea produselor şi a serviciilor oferite, dar şi relaţia apropiată a antreprenorilor cu clienţii lor.

De asemenea, aproape jumătate dintre persoanele intervievate care nu deţin o afacere (48%) au afirmat că le-ar plăcea să deţină propria afacere.

”Numai câţiva dintre cei interesaţi să deţină o afacere sunt încrezători că vor face acest lucru într-o zi”, spun autorii studiului.

În timp ce mulţi dintre cei intervievaţi şi-au exprimat interesul de a deţine o afacere, doar 13% cred că este posibilă realizarea acestei ambiţii.

„Studiul Internaţional privind Afacerile Independente, realizat de Metro” descrie această diferenţă ca fiind o discrepanţă antreprenorială şi aduce la lumină detalii cu privire la barierele pe care oamenii le percep şi care îi împiedică să facă pasul de a-şi deschide propria afacere. Printre principalele motive sunt dificultatea de a găsi sprijin financiar, precum şi instabilitatea mediului economic.

În plus, îmbunătăţirea condiţiilor pentru dezvoltarea afacerilor independente este văzută ca fiind responsabilitatea mediului politic.

Unul dintre obiectivele principale ale studiului a fost acela de a afla mai multe despre provocările cu care se confruntă antreprenorii.

”Când au fost întrebaţi care este cea mai mare ameninţare asupra succesului afacerii lor, majoritatea antreprenorilor şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa unui sprijin financiar, situaţia economică din ţara lor, taxele şi birocraţia”, adaugă reprezentanţii Metro..

Aceste îngrijorări variază în funcţie de ţară, de situaţia economică generală şi taxele din ţara respectivă, fiind mai evidente în Italia şi România.

Acest lucru arată că antreprenorii îşi doresc să se poată baza pe un sistem politic care să promoveze norme şi legi menite să creeze un mediu în care afacerile independente să poată prospera.

Dacă ar fi să o ia de la început, nouă din zece antreprenori ar alege să pornească o afacere proprie.

În ciuda tuturor provocărilor pe care le evidenţiază acest studiu, deţinătorii de afaceri sunt foarte încrezători în decizia lor de a începe o afacere: dacă s-ar putea întoarce în timp, un procentaj copleşitor de 89% dintre cei intervievaţi ar alege să devină din nou antreprenori.

Metro este liderul comerţului cu ridicata la scară mondială şi operează în 35 de ţări şi numără peste 150.000 de angajaţi la nivel mondial. În anul financiar 2015/2016, Metro a înregistrat vânzări de aproxiativ 37 miliarde euro.

Metro Cash & Carry România a fost lansată oficial în luna octombrie a anului 1996.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.