China exercită o presiune din ce în ce mai mare asupra companiilor străine care desfăşoară afaceri pe pieţele sale, pentru a le aduce în conformitate cu agenda sa politică, extinzând ”liniile roşii” pentru problemele la care este alergică, potrivit unui studiu german văzut de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un sondaj în rândul a peste 100 de companii realizat de grupul de reflecţie Merics din Berlin pentru studii referitoare la Chineaşi de asociaţia industriei BDI arată că pragul pentru exercitarea presiunii asupra companiilor scade.

Numărul de cazuri cunoscute a crescut semnificativ faţă de 2018, a constatat studiul.

”A fost vorba despre recunoaşterea unui model, de când şi cum China exercită presiune”, a spus co-autorul Max Zenglein.

Cercetătorii au spus că, pe lângă problemele de suveranitate naţională, rapoartele privind apariţia Covid-19, sancţiunile împotriva companiilor chineze, precum producătorul de echipamente de telecomunicaţii Huawei, sau sprijinul pentru partide clasificate drept anti-chineze sunt acum văzute ca noi ”linii rosii".

Într-un caz, producătorul german de automobile Daimler şi-a cerut scuze de mai multe ori Chinei în 2018, după ce a făcut publicitate cu un citat din Dalai Lama.

Ministerul de Externe al Chinei a declarat că poate comenta doar după va vedea raportul complet.

China a negat în mod constant acuzaţiile conform cărora virusul Covid-19 a fost scurs dintr-un laborator specializat din oraşul Wuhan, unde a fost identificat pentru prima dată la sfârşitul anului 2019.

Washingtonul vede grupul Huawei  ca fiind un braţ al mecanismului de supraveghere globală al Partidului Comunist Chinez, dar Huawei a negat în repetate rânduri spionajul statului chinez.

Companiile străine de bunuri de larg consum au fost supuse în mod special boicoturilor în China, firmele de textile occidentale fiind vizate pe reţelele de socializare, ca răspuns la criticile occidentale cu privire la tratamentul de către China a minorităţii uigure din regiunea Xinjiang.

”De teama de a fi vizate, companiile ar putea evita abordarea tratamentului inechitabil la care sunt supuse firmele străine din China. Sau ar putea considera că este mai sigur să se alinieze la poziţiile şi obiectivele guvernului chinez”, au scris cercetătorii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.