Plăţile în numerar continuă să deţină supremaţia în Europa, chiar dacă monedele digitale se află în centrul atenţiei în ultima perioadă, potrivit unui studiu realizat de Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Bloomberg.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Plăţile în numerar au reprezentat în 2016 aproximativ 79% din plăţile efectuate în zona euro, se arată în studiu. În plus, aproape un sfert dintre persoanele participante la acercetare au declarat că păstrează o parte din bani în casă, din precauţie, iar 20% au spus că au deţinut o bancnotă de valoare mare, de 200 de euro sau de 500 de euro, cu un an înainte de efectuarea studiului.

”Rezultatul sondajului pune sub semnl întrebării percepţia că numerarul este înlocuit rapid de alte forme de plată”, potrivit BCE.

Situaţia diferă în rândul celor 19 state membre ale zonei euro.

Plăţile în numerar domină în sudul Europei, în Germania, Austria şi Slovenia, unde reprezintă 80% din totalul tranzacţiilor efectuate la punctele de vânzare. Ponderea plăţilor în numerar scade la 45%-54% în Olanda, Estonia şi Finlanda.

Cercetarea mai arată că mulţi oameni nu îşi cunosc cu adevărat propriile obiceiuri de plată. Întrebaţi cum preferă să plătească, o mare parte dintre respondenţi au spus că preferă plăţile cu cardul, nu în numerar. Asta pentru că aproape două treimi dintre tranzacţii sunt de sub 15 euro. Cumpărarea de cafea şi de bilete de loterie nu rămân atât de mult în memorie ca achiziţia, de exemplu, a unei perechi de pantofi.

Majoritatea oamenilor tind să ţină minte doar  plăţile de valoare mai mare, pe care le fac mai rar, şi tind să uite cât de des fac plăţi mici, zilnice.

Experienţa unora dintre ţări arată cum se pot schimba lucrurile. În timp ce plăţile cu carduri contactless au reprezentat în 2016 numai 1% din plăţile efectuate în zona euro, ponderea este de aproape 10% în Olanda.

Autorii studiului spun că valoarea mică a plăţilor contactless – 81% din tranzacţii sunt de sub 25 de euro, dau tehnologiei un mare potenţial. Acest fapt poate avea un impact semnificativ asupra utlmizării numerarului în plăţile de valoare mică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.