Firmele de arhitectură se aşteaptă, la fel ca marii constructori, să crească volumul de muncă în următoarele 12 luni în contextul cererii mai mari înregistrată în anul 2021, astfel că 70% dintre arhitecţi estimează creşteri ale tarifelor pentru serviciile de arhitectură în anul 2022, potrivit unui studiu al companiei IBC Focus.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Firmele de arhitectură se aşteaptă, la fel ca marii constructori, să crească volumul de muncă în următoarele 12 luni în contextul cererii mai mari înregistrate în anul 2021. Astfel, 70% dintre arhitecţi estimează creşteri ale tarifelor pentru serviciile de arhitectură în anul 2022", indică studiul companiei IBC Focus.

 Sectorul rezidenţial (39%), infrastructura (32%) şi sectorul industrial (10%) sunt domeniile în care arhitecţii estimează creşterea cererii de proiectare şi arhitectură. Mai mult, doi din trei arhitecţi consideră că preţurile practicate pentru serviciile de proiectare în cadrul licitaţiilor publice sunt prea mici, relevă studiul TOP 100 firme de Arhitectură realizat de IBC Focus. Acesta este şi motivul pentru care doar patru din 10 firme de arhitectură din România participă la proiectele de licitaţii publice.

“Măririle de preţuri vor influenţa atât proiectele private cât şi publice, având în vedere că arhitecţii mizează în următoarea perioadă să câştige proiecte rezidenţiale, majoritatea cu finanţări private, iar pe locul următor se află proiectele de infrastructură şi cele sociale, ambele cu finanţare de la stat”, a declarat Andrei Spătaru, CEO IBC Focus.

Pandemia nu a afectat afacerile din zona de arhitectură şi proiectare din România, astfel încât cele mai puternice 100 de firme de arhitectură au reuşit să îşi crească cifra de afaceri, potrivit IBC Focus. Mai mult, profitul cumulat al celor mai mari 100 firme de arhitectură a crescut cu 60% în 2020 faţă de anul precedent, ceea ce poate sugera că firmele de profil au operat deja creşteri de preţuri ce se revăd în marja de profit.

Mai mult, jumătate dintre arhitecţi (53%) estimează o creştere a veniturilor şi în anul 2021, iar 26% dintre aceştia mizează pe o scădere a cifrei de afaceri.

“Imunitatea” firmelor de arhitectură la pandemie se observă şi în comportamentul companiilor în raport cu forţa de muncă. Firmele de arhitectură nu au operat concedieri (65%) în perioada pandemică, în timp ce un sfert dintre arhitecţi (27%) au făcut angajări noi.

TOP 100 firme de Arhitectură reprezintă o analiză a pieţei de construcţii văzută din perspectiva firmelor de arhitectură şi proiectare lucrări. Cu o putere financiară mult mai redusă decât a constructorilor, firmele de arhitectură sunt în prima linie a noilor investiţii ce urmează să demareze. TOP 100 firme de Arhitectură a ajuns la a 12-a ediţie şi este realizată de compania IBC Focus. 


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.