California a dat în judecată producătorii de insulină şi administratorii de farmacii din Statele Unite, acuzându-i că îşi folosesc puterea de piaţă pentru a suprataxa pacienţii pentru medicamente care salvează vieţi, potrivit procurorului general al statului american, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procesul, înregistrat săptămâna trecută la Curtea Superioară din Los Angeles, California, vizează companiile Eli Lilly, Novo Nordisk şi Sanofi, care împreună produc mai mult de 90% din medicamentele cu insulină vândute la nivel global.

De asemenea, procesul îi menţionează şi pe cei mai mari trei manageri de farmacii care au listele de medicamente acoperite de planurile de asigurări de sănătate şi negociază preţurile cu producătorii (PBM-uri), divizia Optum a UnitedHealth Group, CVS Caremark, parte a CVS Health Corps, şi Express Scripts, parte a Cigna Corp.

Cele trei lanţuri de farmacii reprezintă aproximativ 80% din piaţă.

”Acuzaţiile conform cărora jucăm vreun rol în determinarea preţurilor practicate de producători sunt false”, a declarat un purtător de cuvânt al CVS Caremark, într-un e-mail.

Un purtător de cuvânt al Optum a declarat că compania ”lucrează în fiecare zi pentru a oferi oamenilor acces la medicamente la preţuri accesibile, inclusiv insulină”.

Un purtător de cuvânt al Eli Lilly a declarat că compania a fost dezamăgită de ”acuzaţiile false” ale procesului şi a subliniat programul companiei, început în 2020, pentru a se asigura că pacienţii nu plătesc mai mult de 35 de dolari din buzunar pentru o aprovizionare cu insulină pentru 30 de zile.

Celelalte companii nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

Sanofi a anunţat anul trecut că plafonează costul insulinei pentru30 de zile la 35 de dolari pentru pacienţii neasiguraţi.

Insulina este folosită de multe persoane cu diabet pentru a controla glucoza din sânge.

Aproximativ 8,4 milioane de americani depind de insulină, potrivit Asociaţiei Americane de Diabet.

California a spus că dominaţia companiilor pe piaţă le-a permis să crească preţurile insulinei pe cheltuiala pacienţilor, încălcând Legea concurenţei neloiale a statului.

Statul solicită o hotărâre judecătorească pentru oprirea viitoarelor încălcări ale legii şi o sumă nespecificată de daune în bani, inclusiv rambursări pentru pacienţi.

Preţurile celor mai vândute medicamente cu insulină au crescut în ultimii ani.

Potrivit unui raport al Congresului din 2021, Eli Lilly, Novo Nordisk şi Sanofi au crescut preţul medicamentelor lor cu insulină cu 1.219%, 627% şi, respectiv, 715%, de când au fost lansate pentru prima dată.

Minnesota, Mississippi, Arkansas şi Kansas, precum şi grupuri de cumpărători de medicamente au înregistrat anterior procese similare cu cel din California.

Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a anunţat în iulie anul trecut că statul a alocat 100 de milioane de dolari pentru a-şi produce propria insulină la preţ redus.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.