Ministerul Finanţelor a vândut marţi obligaţiuni de stat în valoare de 105 milioane lei scadente în 8 martie 2022, printr-o licitaţie suplimentară la cea de luni, în care a luat cu împrumut 700 milioane lei (153 milioane euro) la un randament mediu anual în scădere la 2,45%, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În urma sesiunii suplimentare de marţi, valoarea totală a împrumutului a ajuns la 805 milioane lei. 

Luni, băncile participante la licitaţie au oferit 1,54 miliarde de lei, de peste două ori mai mult decât suma cerută de stat, în timp ce oferta de finanţare de la sesiunea suplimentară a fost de 405 milioane lei. 

Obligaţiunile emise de către stat au o rată a cuponului de 3,4%. În urma licitaţiei, randamentul maxim oferit de către stat a fost de 2,46%, iar cel mediu, de 2,45% pe an, potrivit datelor BNR.

În 8 mai, Ministerul Finanţelor a vândut obligaţiuni de stat în valoare de 500 milioane lei, scadente tot la 8 martie 2022, la un randament mediu anual de 2,77%.

În 6 martie, statul a vândut obligaţiuni de stat în valoare de 600 milioane lei (132,5 milioane euro), cu aceeaşi scadenţă, la un randament mediu anual mult mai mare, de 3%.

Ministerul Finanţelor şi-a propus pentru luna iunie să împrumute de pe piaţa internă 5,3 miliarde lei, din care 1,8 miliarde lei prin certificate de trezorerie şi 3,5 miliarde lei prin obligaţiuni, la care s-ar putea adăuga 500 milioane lei prin licitaţii suplimentare, nivelul fiind cu mult peste cel din lunile anterioare.

În 2017, nevoia de finanţare a statului este în creştere, în condiţiile în care Guvernul a prevăzut un deficit bugetar de 2,99% din produsul intern brut (PIB), faţă de nivelul de 2,41% din PIB atins în 2016.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.