Ministerul Finanţelor a vândut joi şi vineri obligaţiuni de stat în valoare de 575 milioane de lei (127,8 milioane euro) scadente în 26 februarie 2020, în linie cu nivelul programat, pentru care băncile primesc un randament mediu anual de 1,97%, în creştere faţă de ultima licitaţie pentru aceeaşi scadenţă, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La licitaţia precedentă din cadrul aceleiaşi emisiuni de titluri, din 7-8 noiembrie, randamentul mediu obţinut de bănci a fost de 1,83% pe an până la scadenţă, iar ranamentul maxim - de 1,84%.

Joi şi vineri, la redeschiderea emisiunii, băncile au obţinut un randament mediu anual de 1,97%, iar randamentul maxim acceptat de stat a fost de 1,99%.

Cele nouă bănci participante la licitaţie au oferit joi 1,02 miliarde lei, de două ori mai mult decât suma cerută de stat. La sesiunea suplimentară de vineri, oferta băncilor a fost de 75 milioane lei, identică cu cererea statului. 

Obligaţiunile emise de către stat au o rată a cuponului de 2,25%.

În decembrie, Ministerul Finanţelor intenţionează să împrumute de la bănci 3,6 miliarde lei prin licitaţiile obişnuite de titluri de stat, la care s-ar putea adăuga 270 milioane lei prin licitaţii suplimentare.

Pentru acest an, programul de împrumuturi al României prevede atragerea a 48-50 de miliarde lei prin vânzarea de obligaţiuni pe piaţa internă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.