Autorităţile americane au obţinut informaţii despre Huawei prin intermediul filajului şi intenţionează să folosească informaţiile în procesul în care acuză compania chineză de telecomunicaţii de încălcarea sancţiunilor împotriva Iranului, au anunţat joi procurorii, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorul adjunct Alex Solomon a declarat în timpul unei audieri care a avut loc la un tribunal federal din Brooklyn că dovezile, obţinute în conformitate cu legea referitoare la supravegherea externă (U.S. Foreign Intelligence Surveillance Act - FISA), trebuie tratate ca documente clasificate. Informaţiile obţinute în cadrul legii FISA sunt în general utilizate în cazuri de spionaj.

Guvernul a anunţat  joi Huawei, prin intermediul justiţiei, de intenţia de a folosi informaţiile, afirmând că ”au fost obţinute sau derivate din supravegherea electronică şi cercetări fizice”, dar nu a oferit detalii.

Statele Unite au exercitat presiuni asupra altor ţări să nu utilizeze echipamente Huawei în reţelele 5G, îngrijorate fiind că echipamentele pot fi folosite de Beijing pentru spionaj. Compania a susţinut că îngrijorările sunt nefondate.

”Motivul pentru care se efectuează activităţi de supraveghere în cadrul legii FISA este că există suspiciuni de spionaj din partea unei alte ţări. Guvernul SUA a fost îngrijorat în legătură cu spionajul din partea Huawei de ani de zile”, a spus Brian Frey, fost procuror federal care nu este implicat în cazul Huawei.

În cazul înregistrat la tribunalul din Brooklin, Huawei şi directorul său financiar, Meng Wanzhou, sunt acuzaţi că au conspirat pentru fraudarea HSBC şi a altor bănci, prin prezentarea nereală a relaţiei dintre Huawei şi Skycom, o posibilă companie paravan cu operaţiuni în Iran.

Reprezentanţii Huawei nu au răspuns imediat solicitării de comentarii.

Huawei afirmă că Skycom este un partener de afaceri local, dar procurorii acuză că este o filială neoficială care maschează afacerile Huawei cu Iranul.

Meng a fost arestată în decembrie, în Canada, după ce a fost pusă sub acuzare, dar acuzaţiile au fost făcute publice abia în ianuarie. Ea afirmă că este nevinovată şi contestă extrădarea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.