Autorităţile americane au obţinut mandate de confiscare a două avioane de origine americană deţinute de omul de afaceri rus Roman Abramovici, pentru că au zburat în Rusia fără o licenţă necesară din cauza sancţiunilor americane impuse Moscovei ca răspuns la invazia sa din Ucraina, a declarat luni un oficial al Departamentului de Justiţie, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De asemenea, Departamentul pentru Comerţ al SUA a depus acuzaţii administrative împotriva lui Abramovici, despre care a spus în februarie că i-a numit pe copiii săi ruşi beneficiari ai ”entităţilor paravan” care deţineau aeronavele Boeing 787 Dreamliner şi Gulfstream G650 ER, dar că el a continuat să le controleze.

Acuzaţiile apar în timp ce autorităţile americane încearcă să exercite presiuni asupra liderilor de afaceri apropiaţi preşedintelui rus Vladimir Putin, pentru a convinge Moscova să oprească ceea ce Kremlinul numeşte o ”operaţiune militară specială” în Ucraina.

Abramovici nu a fost sancţionat personal de Statele Unite.

Departamentul pentru Comerţ a spus că avionul Gulfstream a zburat de la Istanbul la Moscova pe 12 martie, iar cel Boeing a zburat de la Dubai la Moscova pe 4 martie, ambele după ce restricţiile sale la export au intrat în vigoare, pe 24 februarie. Şi era nevoie de o licenţă pentru a zbura în Rusia.

Nu au fost solicitate sau eliberate licenţe pentru ca avioanele să zboare în Rusia, au declarat procurorii federali din Manhattan, în mandatul lor de sechestru.

Restricţiile se numără printre controalele ample aplicate exporturilor, pe care SUA le-au pus în aplicare de la invazie.

Departamentul pentru Comerţ solicită sancţiuni administrative împotriva lui Abramovici, inclusiv o amendă de până la 328.121 de dolari şi refuzul altor privilegii de export.

Abramovici, care a negat că are legături strânse cu Putin, a fost sancţionat de Uniunea Europeană şi Marea Britanie, iar luna trecută şi-a vândut pachetul de acţiuni la echipa de fotbal londoneză Chelsea.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.