Statele Unite au avertizat în scris companiile germane implicate în proiectul gazoductului rusesc Nord Stream 2 că riscă să fie sancţionate dacă vor participa la acesta, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele american Donald Trump a acuzat Germania că este o ”captivă” a Moscovei din cauza dependenţei de energia rusească şi i-a cerut să oprească lucrările la conducta de gaze în valoare de 11 miliarde de dolari.

Gazoductul, care va transporta gaze direct în Germania, pe sub Marea Baltică, a fost criticat în unele cercuri pentru că ar priva Ucraina de comisioanele de tranzit, mărind vulnerabilitatea ţării.

Ambasadorul american Richard a ridicat această problemă într-o scrisoare trimisă mai multor companii, a anunţat duminică ambasada americană din Germania.

”Scrisoarea reaminteşte că orice companie care îşi desfăşoară activitatea în sectorul conductelor pentru exportul energiei ruseşti riscă sancţiuni americane”, a declarat purtătorul de cuvânt al ambasadei, adăugând că şi alte state europene sunt împotriva proiectului.

Germania şi aliaţii săi europeni acuză că Washingtonul se foloseşte de legea referitoare la sancţiuni pentru a se amesteca în politicile lor externe şi în domeniul energiei.

Grupul rus Gazprom pune în aplicare proiectul împreună cu partenerii occidentali Uniper, Wintershall, Engie, OMV şi Shell.

Scrisoarea a provocat nemulţumiri în guvernul cancelarului Angela Merkel.

Un diplomat german a spus că abordarea ambasadorului nu respectă practicile diplomatice uzuale şi că Berlinul va ridica această problemă în discuţii directe cu oficiali de la Washington.

”Faptul că ambasadorul american face ameninţări directe la adresa companiilor germane este o înnăsprire a tonului nouă, unilaterală şi inacceptabilă în relaţiile transatlantice”, a spus Juergen Hardt, purtător de cuvânt pentru politică externă al parlamentarilor conservatori germani.

”Dacă preşedintele SUA crede că trebuie să arate public că este ferm cu Rusia, în contextul numeroaselor semne de întrebare legate de relaţia sa cu Moscova, ar trebui să nu strice relaţia cu cel mai important aliat al său”, a declarat Hardt.

Companiile germane implicate în proiectul Nord Stream 2 nu au comentat duminică. Un purtător de cuvânt al Uniper a refuzat să comenteze, iar Wintershall nu a răspuns solicitărilor pentru comentarii.

Germania şi Rusia au fost în dezacord de când Moscova a anexat Crimeea de la Ucraina, în 2014. Totuşi, ambele ţări au un interes comun în proiectul Nord Stream, care ar dubla capacitatea existentă a actualei conducte, Nord Stream 1.

Publicaţia germană Bild am Sonntag, care a relatat prima informaţia referitoare la scrisoare, a afirmat că Grenell încearcă să şantajeze companiile germane, dar ambasada a respins cu fermitate acest fapt.

”Singurul lucru care ar putea fi considerat şantaj ar fi ca Kremlinul să aibă un control asupra livrărilor viitoare de gaze”, a spus purtătorul de cuvânt al ambasadei.

Scrisoarea a fost coordonată , la Washington, cu mai multe agenţii guvernamentale şi ”nu are rolul de a fi o ameninţare, ci un mesaj clar de politică americană”, a adăugat reprezentantul ambasadei.

Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a declarat joi că orice sancţiuni împotriva Nord Stream 2 ar fi o modalitate greşită de a rezolva disputa şi că problemele politicii europene în domeniul energiei trebuie să fie decise în Europa, nu în Statele Unite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.