Vast, un startup susţinut de miliardarul de criptomonede Jed McCaleb, îşi propune să lanseze pe orbită o staţie spaţială de dimensiunea unui autobuz şcolar, până la sfârşitul anului 2025, cu ajutorul partenerului SpaceX, firma de rachete a lui Elon Musk, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nava spaţială cilindrică numită Haven-1 este cea mai recentă platformă planificată ca o înlocuire a Staţiei Spaţiale Internaţionale, un laborator de cercetare orbitală vechi de două decenii, condus în principal de SUA, Rusia şi Agenţia Spaţială Europeană.

Este de aşteptat ca ISS să se retragă în 2030, iar Administraţia Naţională pentru Aeronautică şi Spaţiu (NASA) doreşte ca staţiile spaţiale comerciale să înlocuiască ISS.

În 2021, agenţia a acordat fonduri de dezvoltare  de415 milioane de dolari unor patru companii, inclusiv Northrop Grumman şi Blue Origin, a miliardarului Jeff Bezos.

Vast nu a fost printre companiile beneficiare, dar speră să primească o finanţare din partea NASA până în 2028, a declarat luni, pentru Reuters, preşedintele companiei, Max Haot.

NASA nu a răspuns la un e-mail pentru a solicita comentarii.

Nicio companie privată nu a construit şi desfăşurat vreodată o staţie spaţială.

ISS, de dimensiunea unui teren de fotbal, construită prin intermediul mai multor lansări şi echipată de-a lungul vieţii sale cu diverse componente, a costat ţările participante peste 100 de miliarde de dolari, în total.

Construirea unei noi staţii spaţiale mai ambiţioase este dificilă în această perioadă, având în vedere lipsa de capital privat, în condiţiile în care investitorii caută pariuri mai puţin riscante.

McCaleb, care are o avere de 2,4 miliarde de dolari conform Forbes, va sprijini dezvoltarea navei spaţiale şi a alocar până acum 300 de milioane de dolari companiei.

Costul total al dezvoltării Haven-1 ”rămâne de văzut”, a declarat McCaleb, care este CEO-ul Vast, într-un interviu.

Vast, fondată în 2021, a declarat că intenţionează să lanseze un echipaj format din patru persoane către Haven-1, pentru o misiune de cercetare de 30 de zile, la scurt timp după ce  staţia spaţială va fi desfăşurată.

Haven-1 va fi lansată de pe racheta Falcon 9 a SpaceX.

SpaceX îi va antrena şi pe astronauţii care vor părăsi Pământul la bordul capsulei SpaceX Crew Dragon, care se va andoca autonom la Haven-1.

Un proiect în întregime comercial este viitorul orbitei terestre joase, iar Vast şi SpaceX fac un pas pentru ca acesta să devină realitate, a declarat Tom Ochinero, un director senior al SpaceX, într-o declaraţie.

Este aşteaptat ca Haven-1 să dureze trei ani şi să sprijine alte trei misiuni de 30 de zile.

Vast este în discuţii cu potenţialii astronauţi pentru misiunea iniţială, a spus Haot.

Agenţiile spaţiale guvernamentale ar fi clienţii ţintă principali ai Vast. Alţi clienţi ar putea include filantropi, firme private de cercetare şi companii care doresc să trimită doar încărcături utile - nu

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.