Start-up-ul XVision din Timişoara, care foloseşte algoritmi de inteligenţă artificială pentru analiza imaginilor medicale, vrea să se extindă în Europa Centrală şi de Est, iar pe termen lung vrea să devină un furnizor de algoritmi deep-tech care să fie compatibili cu toate soluţiile digitale folosite în imagistica medicală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"XVision, start-up-ul MedTech care îi ajută pe medici în interpretarea radiografiilor prin inteligenţa artificială, anunţă atragerea unei noi runde de finanţare pentru expansiunea în restul regiunii CEE. ROCA X, parte din Impetum Group şi unul dintre investitorii în XVision, deschide runda care va ajuta compania să îşi consolideze rapid poziţia pe pieţele externe prin intermediul unui bridge round ce îi va oferi acesteia flexibilitatea necesară pentru a structura viitoarea rundă", anunţă platforma ROXA X.

Prin acest bridge round, ROCA X anunţă că îşi continuă misiunea de a crea o punte de legătură între start-up-uri şi resursele necesare dezvoltării lor.

“Atunci când un proiect arată o evoluţie rapidă, viteza de reacţie a celor implicaţi în proiect devine factorul decisiv care poate face diferenţa în dezvoltarea acestuia şi este datoria investitorilor să fie pregătiţi să reacţioneze oricât de repede este nevoie. Prin ROCA X ne dorim să oferim fondatorilor flexibilitatea necesară pentru ca dezvoltarea business-ului lor să nu fie ameninţată de duratele lungi de timp necesare uneori pentru a accesa capital”, declară Alexandru Bogdan, CEO ROCA X.

În ultimul an XVision a implementat soluţia de analiză automată a radiografiilor în peste 30 de spitale publice şi private din Romania, Ungaria, Slovacia şi Polonia, procesând peste 70% din radiografiile realizate de către aceste instituţii. Unul dintre factorii ce a dus la creşterea accelerată a unităţilor medicale în care aceştia sunt prezenţi, a fost şi pandemia cauzată de COVID-19. Totodată, medicii realizează din ce în ce mai mult nevoia pentru soluţii digitale, integrate în munca de zi cu zi, care îi pot ajuta să analizeze mai rapid şi mai eficient imaginile medicale. Prin algoritmii dezvoltaţi, XVision analizează atât radiografiile de torace, cât şi CT-urile de plămâni, putând să identifice o serie de patologii prezente, printre care şi unele direct corelate cu virusul SARS-CoV2. Acest lucru, mai ales în contextul pandemic pe care îl traversăm, ajută medicii să ajute la rândul lor mai mulţi pacienţi, spun reprezentanţii companiei.

„Problema pe care noi o rezolvăm la XVision, cea a volumului de muncă prea mare pentru radiologi, există de dinaintea pandemiei prin care trecem. COVID-19 a accentuat întreaga situaţie, motiv pentru care am realizat că trebuie să ne mişcăm mai rapid decât ne propusesem. Ca urmare, ne-am concentrat pe a integra XVision în cat mai multe spitale în România pentru a valida faptul că sistemul este un ajutor real pentru doctori şi pentru a le pune la dispoziţie o unealtă care să îi ajute zilnic. Extinderea în pieţele străine a fost următoarea direcţie naturală - în punctul în care suntem, avem deja primele sisteme instalate în mai multe pieţe CEE şi ne simţim pregătiţi să accelerăm procesul de expansiune. Investiţia ROCA X este esenţială tocmai pentru că ne ajută să facem faţă cererii pe care o întâmpinăm în alte pieţe, fiind şi un prim pas în completarea unei runde mai ample pe care o strângem”, spune Ştefan Iarca, cofondator şi CEO XVision.

Pe termen lung, XVision are ca scop să devină un furnizor de algoritmi deep-tech care să fie compatibili cu toate soluţiile digitale folosite în imagistica medicală. În viitorul apropriat, compania are ca obiectiv extinderea în regiunea CEE.

Europa este regiunea cu cea mai mare creştere a pieţei de radiografie, dar deficitul de personal necesar pentru a face faţă cererii este de peste 30%. Interpretarea radiografiilor folosind algoritmi de AI este o nişă care generează anual 400 milioane dolari şi creste cu 25% - această nişă este preconizată să depăşească mărimea curentă a pieţei de radiologie până în anul 2031.

,,XVision este una dintre puţinele companii pe care am ales să o susţinem chiar dacă nu aveau încă o validare a pieţei, deoarece potenţialul de inovaţie era greu de ignorat – doar în ultimii 15 ani numărul de radiografii analizate zilnic de un radiolog a crescut de aproape 4 ori, iar oboseala este principalul factor al erorilor de interpretare. Aproape fiecare ţară din Europa se confruntă acum cu un deficit de radiologi, iar imagistica medicală este una dintre ramurile medicinei unde AI poate avea cel mai mare impact atât pentru cadrele medicale, cât şi pentru sănătatea societăţii. Dar oportunităţile de inovaţie din domeniul medical nu se rezumă doar la imagistică - în următorii câţiva ani toate procesele instituţiilor medicale vor trebui digitalizate, iar datorită numărului mare de dezvoltatori software din România, împreună cu apariţia unei noi generaţii de cadre medicale, România poate deveni un hub important pentru MedTech”, declară Bogdan Paşca, junior investment Manager ROCA X.

ROCA X este un proiect destinat afacerilor disruptive la început de drum: tinerii antreprenori cu idei revoluţionare din zona de tehnologie, în stadiu de MVP sau prototip, cu viziunea de a avea un impact în societate şi cu pasiunea pentru a transforma această dorinţă în realitate.

ROCA X face parte din Impetum Group, grupul românesc format din CITR, ROCA şi ROCA X, dedicat misiunii de a maximiza valoarea de business în oricare etapă din viaţa unei companii.

XVision este un startup românesc fondat în 2018 de o echipă multidisciplinară din Timişoara, pasionată de inteligenţa artificială, deep learning şi optimizarea proceselor medicale. XVision foloseşte algoritmi de inteligenţă artificială pentru analiza imaginilor medicale (raze de torace şi CT-uri de plămâni), având rolul de a asista medicii în procesul de diagnosticare. Cu ajutorul platformei XVision, imagistica medicală beneficiază de avantajul tehnologic oferit de inteligenţa artificială asigurând un act medical mai eficient, centrat pe calitatea relaţiei pacient-medic.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.