Guvernul spaniol intenţionează să strângă aproximativ 6 miliarde de euro (6,39 miliarde de dolari) din impozitul său extraordinar asupra companiilor energetice şi băncilor, a declarat marţi ministrul bugetului, Maria Jesus Montero, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Spania a aprobat o taxă temporară pentru firmele mari de energie şi bănci, intenţionând iniţial să strângă 7 miliarde de euro până în 2024 pentru a finanţa măsuri pentru a reduce presiunile legate de costul vieţii, dar în urma modificărilor aduse în Parlament suma a fost redusă.

”Venitul preconizat este de 1,7 miliarde din taxa pe energie şi 1,3 miliarde din taxa bancară (în 2023), 3 miliarde de euro pe an în total”, a spus Montero.

Recent, compania petrolieră Repsol a depus un recurs la Înalta Curte a Spaniei împotriva taxei şi s-a alăturat băncilor şi asociaţiilor companiilor de utilităţi pentru a contesta taxa temporară.

”Colectarea impozitelor în ambele cazuri este o sumă destul de gestionabilă, având în vedere volumul profitului care, sub nicio formă (..) nu poate fi considerat confiscator, ci mai degrabă proporţional cu aceste profituri”, a spus Montero într-un moment în care companiile şi băncile obţin profituri record.

În noiembrie, Banca Spaniei a estimat că guvernul va strânge un total de 5 miliarde de euro (5,33 miliarde de dolari) până în 2024 din impozite, după ce Congresul a scutit de taxă activităţile reglementate pe plan intern şi operaţiunile externe.

Senatul a dat aprobarea finală unei taxe excepţionale asupra băncilor, deşi a omis în mare parte băncile locale mai mici şi unităţile băncilor străine din Spania.

Companiile au avut timp până pe 20 februarie să plătească prima jumătate a impozitului şi acum pot să o pretindă legal la autorităţile fiscale.

Montero a spus că companiile energetice au plătit până acum 817 milioane de euro taxe, în timp ce băncile au plătit 637 milioane de euro.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.