Regiunea Catalonia a anunţat că va reduce semnificativ populaţia de mistreţi, inclusiv prin intensificarea vânătorii, după confirmarea mai multor cazuri de pestă porcină africană la animale sălbatice din apropierea Barcelonei, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Este primul focar înregistrat în Spania din 1994, iar consecinţele asupra exporturilor de carne de porc sunt deja vizibile.

Spania este cel mai mare producător de carne de porc din Uniunea Europeană, asigurând un sfert din producţia totală a blocului, cu exporturi anuale de aproximativ 3,5 miliarde de euro.

Focarul a fost detectat săptămâna trecută, în două cadavre de mistreţi din lanţul muntos Collserola, iar alte şapte cazuri confirmate au apărut ulterior. Autorităţile se aşteaptă la noi rezultate pozitive.

Liderul regional catalan Salvador Illa a precizat că reducerea numărului de mistreţi era deja o prioritate din motive de sănătate publică, însă apariţia virusului arată că măsurile trebuie accelerate.

”Sunt prea mulţi mistreţi”, a spus el, explicând că autorităţile colaborează cu asociaţiile de vânători şi analizează metode tehnice eficiente pentru controlul populaţiei.

Virusul nu afectează oamenii, dar se răspândeşte rapid între porcii domestici şi mistreţi, generând riscuri majore pentru ferme. Deşi focarul nu a ajuns în niciuna dintre ferme, crescătorii se pregătesc pentru efecte severe.

”Dacă nu este gestionată corect, această criză poate avea consecinţe grave sau ireversibile”, a declarat fermierul Oriol Rovira pentru Reuters, anticipând „o criză lungă”. Guvernul regional a anunţat o linie de credit de 10 milioane de euro pentru fermierii afectaţi.

Asociaţia agricolă COAG a avertizat că populaţia de mistreţi din Spania a crescut cu 550% în ultimele trei decenii din cauza lipsei unor măsuri eficiente de control. În Collserola trăiesc în prezent aproximativ 1.000 de mistreţi, 9,2 animale pe km², în scădere faţă de vârful de 17,4 din 2021–2022, reducere obţinută în parte prin vânători organizate.

Anchetatorii suspectează că virusul ar fi putut ajunge în zonă după ce un mistreţ a consumat resturi contaminate, posibil un sandviş adus din afara Spaniei de un şofer de camion oprit la o benzinărie din apropiere.

”Avem cele mai biosecurizate ferme din Europa… dar plătim preţul pentru un mistreţ care a mâncat un sandviş”, a comentat Jaume Bernis, reprezentant al COAG.

Guvernul spaniol încearcă să protejeze încrederea partenerilor comerciali şi să obţină certificate de export pentru regiunile neafectate. China şi Marea Britanie au acceptat deja continuarea importurilor de carne de porc din zonele indemne, însă negocierile cu Canada sunt încă în curs.

Ministrul Agriculturii Luis Planas a declarat marţi că va lupta „certificat cu certificat, ţară cu ţară” pentru reluarea exporturilor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.